Петролът отново поскъпва заради напрежението около Нигерия

05.10.2006 09:31

Цената на петрола прекъсна силното си понижение вчера и регистрира повишение, след като вчера суровината поевтиня до седеммесечен минимум.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през ноември поскъпнаха по време на търговията си вчера на щатските пазари с 0.73 долара до 59.40 долара за барел, а по време на търговията си на азиатските пазари петролът добави нови 0.5 долара към стойността си.

Поскъпването на суровината дойде на фона на изнесените данни за повишение на запасите на петрол и петролни продукти в САЩ за изминалата седмица.

Запасите на петрол са нараснали с 3.3 млн. барела до 328.1 млн. барела, или с 6.7% над нивата им от същата седмица на миналата година.

Повишение от 1.2 млн. барела са отбелязали и запасите на бензин до 215.1 млн. барела, или ръст от 9.6% на годишна база.

Поскъпването на петрола основно се дължи на възобновените опасения относно нарушаването на доставките от Нигерия след новите нападения на военни групировки срещу петролни бази.

Според някои анализатори спадът в цената на “черното злато” е намерил своето дъно в горния диапазон на петдесетте долара и напрежението около Нигерия е било само катализатор за начало на поскъпване при суровината.

Въпреки значителния спад в цената на петрола през последните седмици посланикът на Саудитска Арабия в САЩ заяви, че едва ли страните от ОПЕК ще прибегнат до извънредно събрание преди края на годината, на което да обсъждат производствени съкращения.

Изявлението му обаче не бе достатъчно, за да неутрализира започналото вчера поскъпване, тъй като идва на фона на предприетото през изминалата седмица съкращаване на производството от страна на две страни членки на картела – Нигерия и Венецуела.

На фона на повишението в цената на петрола силен спад вчера регистрира цената на златото. Фючърсите на златото с доставка през декември загубиха 14.8 долара от стойността си до ниво от 566.7 долара.

Щатските индекси приключиха вчерашния ден с ново повишение, като до нов исторически максимум нарасна Dow Jones, завършил деня с ръст от 123.27 пункта, или 1.05% до ниво от 11 850.61 пункта.

С 2.1% поскъпна технологичният Nasdaq до ниво от 2 290.95 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *