Петролът отново поскъпва

Фючърсите върху суровия петрол WTI забавят ръста на поскъпването си в електронната търговия в петък, след като пазарите са в очакване на данните за работните места в САЩ. Те ще се появят по-късно през деня и може да се отразят на мерките за облекчаване на монетарната политика от страна на Федералния резерв, съобщава MarketWatch.
Цената на американския суров петрол с доставка през юли показва лека промяна, покачвайки се с 1 цент до 94,78 долара за барел, след като сесията на Нюйорската борса в четвъртък завърши с повишение от 1,1 на сто за „черното злато“.
Относителното нарастване идва след като щатската валута загуби от стойността си. Доларовият индекс ICE се понижава до 81,413 пункта спрямо 81,531 пункта в четвъртък.
Пропадането на американските пари спомага за стойността на петрола и другите деноминирани в долари стоки, тъй като ги прави по-скъпи за закупуването от притежателите на други валути.
По-силен от очакваното резултат от данните за работните места в САЩ, които ще бъдат оповестени по-късно през деня, може да бъде сигнал за покачване на енергийните нужди в САЩ, но от друга страна рязкото увеличение би могло също да принуди Фед да намали изкупуването на облигации по-рано от предвиденото. Агресивно облекчаване на щатската монетарна политика се счита за благоприятстващо цената на петрола.
Aнкетираните от MarketWatch експерти очакваха добавянето на 173 хил. работни места в САЩ през май в сравнение с 165 хил. през април, но по-слабите от очакваното данни за заетостта в частния сектор изненадаха неприятно инвеститорите.
 
 
 Търгуваният на Лондонската борса сорт Брент отчита солидна печалба в петъчната търговия – 17 цента, или 0,2%, до 103,78 долара за барел след вчерашното покачване от 0,8 на сто.
Ценaтa на златото се задържа, вървейки уверено към третата си поредна седмица на печалба, като и тук инвеститорите са в очакване на данни за работните места в САЩ.
 Благородния метал е  почти без промяна,при 1412,81 долара за тройунция, след като добави 0,7 на сто в четвъртък, докато щатският долар поевтиня рязко спрямо йената и еврото.
Цената на златото се насочва към седмичен ръст от около 2 на сто, след като се възстанови от пропадането си в началото на седмицата, породено основно от страховете от забавяне на търсенето в Индия.
Индия се опитва да ограничи вноса на злато с цел намаляване на дефицита по текущата сметка. Страната увеличи митото върху вноса на ценния метал за втори път в рамките на последните шест месеца, като ставката бе увеличена от 6% на 8%.
Стойността на златото се понижи с около 16% от началото на годината, след като инвеститорите са в търсене на по-високодоходни активи. Пазарът се сви в количествено изражение с повече от една четвърт спрямо своя връх през втората половина на 2011 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *