Петролът падна до 11-годишно дъно

Котировките на петрола се понижиха и днес в азиатската електронна търговия на пазар, който продължава да бъде потиснат от свръхпредлагането.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поевтиня с 20 цента до 34,53 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса, съобщава БТА.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, с доставка през февруари, понижи цената си с 2 процента до 36,17 долара за барел, достигайки минимум от юли 2004 година, информира ТАСС. Това е най-ниската цена от 2004 г. насам.

Цените на черното злато ускориха спада си след заседанието на ОПЕК от 4 декември, на които страните износителки на петрол не взеха ясно решение по квотите за добив, припомня ТАСС.

Поевтиняването на фючърсите за февруари се дължи, според „Блумбърг“, на спекулации от доставчиците от Близкия изток на фона на решението на САЩ от края на миналата седмица да се върнат като световен износител след 40-годишна пауза.

На 18 декември президентът Барак Обама подписа проектобюджета на страната за новата финансова година, в който Конгресът наложи премахване на забраната за износ на петрол. Президентът си запазва правото да замрази това решение за срок до една година в случай на извънредно положение в САЩ или дефицит на горива и цени, застрашаващи националната сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *