Петролът под 63 долара за барел, златото поевтинява с 6%

Цената на суровия петрол регистрира спад от 2 долара вчера по време на търговията си на нюйоркската стокова борса до ниво от 63.09 долара за барел с доставка през март. Това стана в очакване на изнасянето на запасите на суров петрол в САЩ, които ще бъдат обявени днес следобед. Средните очаквания на анализаторите са за ръст на запасите на суров петрол в най-голямата световна икономика от 1 млн. барела за изминалата седмица.

В същото време те прогнозират ръст от 2.5 млн. барела в запасите на бензин, както и с 450 000 барела за запасите на дестилирани горива.

Друг фактор за поевтиняването на ценната суровина бе занижаване на прогнозата на щатската енергийна агенция за потреблението на петрол в световен мащаб.

От там очакват потреблението на ценната суровина през първото тримесечие да възлезе на 85 млн. барела на ден, или с 300 000 барела по-малко от прогнозата им преди месец.

Занижени бяха очакванията на агенцията и за потреблението на петрол в САЩ през първото тримесечие. От нея очакват то да е с 220 000 барела по-ниско в сравнение с прогнозите направени преди месец, до 20.67 млн. барела.

Цената на суровия петрол продължи низходящото си движение и по време на търговията си в Азия, като там ценната суровина загуби нови 25 цента от стойността си, или 0.4%, до ниво от 62.85 долара за барел с доставка през март.

На фона на спада в цената на петрола леко повишение регистрираха цените на основните петролни продукти, като цената на отоплителното гориво се повиши с 0.42 цента до 1.6960 долара за галон, а цената на бензина се повиши с 0.2 цента до 1.5960 долара за галон.

Анализатори коментират, че по-нататъшното движение в цената на петрола ще се предопредели от данните за запасите на петрол в САЩ, като след силния спад през последните няколко дни, евентуално по-лоши от очакванията данни могат да инициират силно поскъпване на петрола.

Много от наблюдателите на пазара са на мнение, че низходящото движение в цената на петрола ще се ограничи от психологическото ниво от 60 долара за барел, което може да инициира ново поскъпване на фона на все още голямото геополитическо напрежение свързано с Иран.

Силен спад отбеляза вчера и цената на златото. Тя се понижи със значителните 19.2 долара, или близо 6%, до ниво от 551 долара за тройунция с доставка през март.

В голяма степен поевтиняването в цената на благородния метал се предопределя от поскъпването на щатската спрямо останалите основни валути, както и неколкократните неуспешни опити на метала да преодолее постигнатото при 575.30 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *