Петролът под 65 долара до най-ниска стойност за последния месец

Цената на суровия петрол регистрира значителен спад вчера, понижавайки се с 1.88 долара до ниво от 64.68 долара за барел с доставка през март.

Това бе и най-ниската стойност на суровината от близо един месец насам.

Понижението бе продължение на спада от 1 долар в цената на черното злато след изнасянето на данните за запасите на петрола в САЩ.

От енергийното министерство на САЩ отчетоха ръст в запасите на петрол за изминалата седмица от 1.9 млн. барела до ниво от 321 млн. барела, което е с 11% над нивото им от същата седмица на миналата година.

Ръст от 4.2 млн. барела са регистрирали и запасите на бензин до 219 млн. барела, или приблизително колкото са били през сравнимия период на миналата година.

Според анализатори със спада в цената на петрола под психологическото ниво от 65 долара за барел са възможни и по-нататъшни разпродажби и понижение в цената към следващото важно ниво от 60 долара за барел.

Спад регистрираха и цените на останалите петролни продукти. Цената на отоплителното гориво се понижи с 5.3 цента до ниво от 1.7708 долара за галон, а тази на бензина се понижи с 6 цента до 1.6656 долара за галон на нюйоркската стокова борса.

Силен спад регистрира и цената на петрола тип брент, която загуби 2.15 долара от стойността си до ниво от 62.88 долара за барел по време на търговията си в Лондон вчера.

Понижение отбеляза и цената на природния газ, която загуби 37.6 цента от стойността си до 8.347 долара за MMBtu.

Според анализатори по-нататъшното движение в цената на петрола ще се предопределя от развръзката на проблема с Иран.

Страната настоява да продължи ядрената си програма, свързана с енергетиката, докато САЩ и партньорите му са на мнение, че страната използва това като претекст за разработване на ядрено оръжие и настоява ядрената програма да бъде преустановена.

Допълнително въздействие върху движението на цената на петрола ще окаже и решението на страните от ОПЕК относно дневното им производство на срещата им тази седмица.

Анализатори очакват страните от картела да обсъждат евентуално намаляване на дневното производство за следващата среща през март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *