Петролът поевтиня до 83,48 долара за барел

Юлските фючърси на американски суров петрол тип Light Sweet, търгувани на нюйоркската борса NYMEХ, поевтиняха с 3,05 долара – до 83,48 долара за барел. На лондонската борса ICE юлските фючърси на северноморски суров петрол понижиха стойността си с 3,32 долара – до 98,55 долара за барел, съобщи БГНЕС.
Като цяло, в последния ден от борсовата седмица „черното злато“ поевтиня в рамките на 3,3-3,5% на фона на слабата икономическа статистика от САЩ, Китай и еврозоната. Безработицата в САЩ през май се е увеличила от 8,1% до 8,2%, при прогноза „без увеличение“. Броят на работните места в неселскостопанските отрасли се е увеличил с 69 хил., при очакван ръст 150 хил.
Влияние върху цените на петрола оказаха и данните за състоянието на пазара на труда в еврозоната. Нивото на безработица през април в 17-те страни-членки остава без изменения – 11%, като прогнозата бе за понижение. Изнесените данни за Китай също бяха неблагоприятни. Индексът PMI, отразяващ индустриалния ръст на страната, за месец май е 50,4 пункта – най-ниският показател за последните 5 месеца.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *