Петролът поскъпна над $ 84 за барел

Петролния разлив в Мексиканския залив наруши връзката на доставки от други два основни производителя на нефт – Норвегия и Бразилия. Тази сутрин стана ясно, че от мястото на инцидента в морето се изпускат над 5 хил. барела нефт. Разследването до момента е установило, че потъналата платформа не е разполагала с акустичен суич, чрез който да се запуши петролният кладенец.

Междувременно петролът поскъпна с близо 1 долар до $ 84.17 за барел.
Еврото спадна до $ 1.3198. Агенция Bloomberg коментира, че инвеститорите напускат обединената валута заради фискалната криза, която заплашва съюза на 16-те държави от евро зоната, като пенсионните фондове и банките са продавали много активно евро през последния месец.
Цената на петрола се колебае около $ 83 за барел, като върху нея оказват влияние сигналите за по-слабо потребление на суровината в САЩ и ескалацията на напрежението около дълговите проблеми на държави от Европа.
Според данните на департамента по енергетика запасите от нефт в САЩ са се увеличили с 2 млн. барела през миналата седмица, което надхвърля очакванията на пазарните участници. Така американската сесия завърши при цена $ 83.14 за барел лек американски петрол. В азиатската търговия контрактите поевтиняват до $ 83.18 за барел към 08:50 часа българско време.
На валутните пазари еврото се покачи съвсем леко към долара в азиатската сесия, след като вчера новината за понижения рейтинг на държави от еврозоната го отведе до 12-месечно дъно под $ 1.32.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *