Петролът прекъсва спада си, повишава се над 59 долара

Цената на петрола прекъсна спада си и възстанови част от загубеното през днешния ден. Фючърсите на ценната суровина с доставка през януари регистрираха повишение от 0.2 долара до ниво от 59 долара за барел по време на азиатската сесия.

Вчера ценната суровина приключи деня на щатските пазари с минимално понижение от 0.17 долара при ниво от 58.80 долара за барел, след като по-рано през деня достигна най-ниска стойност от 58 долара за барел, което бе и най-ниското му ниво от началото на годината.

Лекото повишение в цената на петрола, на което ставаме свидетели, се предопределя от очакванията на анализаторите за нови производствени съкращения от страна на ОПЕК, които могат да бъдат приети на следващата среща на картела на 14 декември в Нигерия.

През изминалия месец страните от ОПЕК приеха съкращаване на дневното производство с 1.2 млн. барела от началото на ноември, но действието не доведе до трайно поскъпване в цената на суровината.

Друга причина за прекъсване на спада в цената на “черното злато” е очакваното застудяване на времето в САЩ с активното настъпване на зимата.

Анализатори коментират, че по-нататъшното движение в цената на петрола, освен от времето в страната, която е най-големият му световен потребител, ще се предопредели и от изнасяните утре данни за запасите на петрол и петролни продукти в САЩ.

Инвеститорите очакват новото им повишение с около 1 млн. барела за изминалата седмица, като особено внимание ще се обърне на данните за запасите на бензин и дестилирани горива, които при евентуално ново седмично понижение могат да ускорят повишението в цената на петрола.

Разнопосочно се движат цените на останалите петролни продукти към момента, като отоплителното гориво добави близо 0.7 цента към стойността си до ниво от 1.6776 долара за галон, докато природният газ се понижи с 4.9 цента до 7.97 долара за ММВtu.

Щатските индекси завършиха вчерашния ден разнопосочно, като индексът Dow Jones се понижи с 0.2% до ниво от 12 316.54 пункта, а технологичният Nasdaq добави 0.3% до ниво от 2 452.76 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *