Петролът продължава да диктува настроенията на пазарите

Споменавайки, че през юли основната лихва може да бъде повишена на 1.50%, той улесни спадането на еврото от върховите му $ 1.4654 към долара до $ 1.4478. Това са 176 пипса разлика в котировките.
Горещо е и на петролния пазар, където петролът поскъпва 45 цента до $ 101.19 за барел лек американски и $ 117.50 за барел от сорта брент. Причина за ръста в цената на суровината е провалът на срещата на ОПЕК вчера във Виена, където петролните министри не можаха да постигнат съгласие за увеличаване на добивите.
Индексите на Wall Street стартираха на положителна територия. Преди началото на сесията излязоха данни за безработицата в САЩ. През миналата седмица новите молби за помощ при безработица са се увеличили с хиляда до 427 хил. само за една седмица. Броят на хората, които продължават да получават помощи от държавата е спаднал със 71 хил. души до 3.68 млн. към 28 май. Общият брой на хората, които получават някакъв вид помощ заради безработица се е понижил с 89 233 души до 7.60 млн. души.
DOW JONES INDUS. AVG се покачва с 0.16% до 12 067 пункта.  S&P 500 INDEX добавя 0.17% до 1 281 пункта.NASDAQ COMPOSITE INDEX спада с 0.18% до 2 670 пункта.
10:45 часа
Европейските пазари опитват ръст в началото на днешната сесия, като водещият индекс във Франкфурт DAX се покачва с 0.6% до 7101 пункта. CAC40 в Париж добавя 0.57% до 3860 пункта, а FTSE100 в Лондон се покачва с 0.34% до 5828 пункта. Малко по-рано японският Nikkei 225 успя да завърши в зелената зона с 0.19% покачване до 9467 пункта.
Поскъпването на акциите в Европа е във връзка с предстоящите срещи на Европейската централна банка и Английската централна банка по-късно днес, от които не се очакват директни решения по лихвената политика, но е възможно да се отправят важни сигнали за бъдещите планове на централните банкери.
Технологичните акции в Европа са под натиск, след като вчера водещият секторен индекс Nasdaq в САЩ се понижи с 1%. Поскъпващият петрол подкрепя акциите на суровинните компании.
Петролът сорт брент вече струва 118.41 долара за барел, а WTI 101.55 долара. Отказът на производителите от ОПЕК да повишат добивните квоти повишава приходите им от петродолари, но е все по-голяма заплаха за стабилността на световната икономика, която показва ясни признаци на забавяне. Това е причината за поевтиняването на медта, важен промишлен метал, но в същото време повечето от другите суровини поскъпват.
Доларът се смъква още повече към еврото, а в рамките на доларовия индекс от шест основни валути щатските пари се търгуват близо до дъната от май, 73.739 пункта, или -0.2% от началото на деня.
Експерти коментират, че ако ЕЦБ потвърди намерението си да вдигне лихвите през юли, съпротивата от 1.47 долара може да бъде пробита.
8:30 часа
Още един дъждовен ден на Wall Street – снощи акциите на щатските компании се понижиха, като индексът Dow Jones Industrial Average отчете спад от 0.18% до 12049 пункта, Nasdaq се понижи с 0.97% до 2675 пункта, а S&P500 се смъкна с 0.42% до 1280 пункта.
В сърцевината на този негативизъм стои разочарованието на пазара от категоричното изказване на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, че няма да има повече количествени улеснения. Това натегна специално върху акциите на финансовите компании. Допълнителен удар за финансовия сектор беше решението на Сената на САЩ да не отлага повече новите правила за дебитните карти. Общото понижение на финансовите компании в широкия индекс беше около 1%.
Заедно с това сигналите за забавящата се икономика на САЩ се усилиха. т.нар. Бежова книга, доклад на ФЕД за перспективите пред икономиката, говори за неравномерен растеж, по-бавен от очакваното. В 4 от общо 12-те региона на ФЕД икономическият ръст се е забавил. Тонът на доклада беше доста по-умерен от предходните позитивни перспективи.
Обещанието на Бернанке, че няма да печата нови долари, засега не се отразява особено положително на щатската валута. От сутринта еврото се е повишило с 0.28% до 1.4625 долара. Тук основната интрига е дали Европейската централна банка ще повиши лихвите си през следващия месец. Паундът се покачва до 1.6411 долара, а японската валута леко се смъква до 80.0445 йени за долар. В Австралия обнародването на данните за трудовия пазар, които показват по-бавно създаване на нови работни места, доведе до смъкване на валутата до USD 1.0588.
Петролът отново пое нагоре, заради липсата на решение на срещата на ОПЕК във Виена за увеличаване на добивните квоти, с ръст за сорта WTI до 101.21 долара, поскъпване с 0.47% от сутринта, докато брентът в азиатската търговия добави 0.1% до 117.96 долара за барел.
Спадът на запасите в световен мащаб и очертаващата се поредна сушава година са причина за поскъпване на зърнените храни. Това е причина глобалните инвеститори да очакват инфлация – поредната причина за поскъпването на златото. Благородният метал в момента се търгува по цена 1537.20 долара за тройунция. Медта днес губи 0.4% от стойността си.
На азиатските пазари се е предал кроткият песимизъм от търговията в САЩ снощи. Скъпата йена и икономическите проблеми в основния експортен пазар на Япония са допълнителен фактор, смъкващ акциите на компаниите до 9431 пункта за Nikkei, минус 0.2%. Особено засегнати са акциите на технологичните компании, видели пример в почти 1% спад на Nasdaq.
В Хонконг спадът е далеч по-сериозен, -1.04% до 22425 пункта за Hang Seng, което се дължи на очакван по-нисък икономически растеж. Това е шеста поредна отрицателна сесия за борсата в Азиатския финансов център. По същата причина – очаквания за забавен глобален икономически растеж, акциите в Шанхай се понижават с 0.95% до 2852 пункта за индекса CSI300.
Коментатори твърдят: каквото и да се беше случило снощи и тази сутрин, пазарът щеше да продава. Но става ясно едно – ако не бяха петролните компании, които поскъпнаха заради подновения възход в цената на петрола, загубите на индексите щяха да са по-големи. Следователно светът остава пристрастен към петрол.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *