Петролът продължава пропадането си, цената отстъпи с още 2%

Петролът се търгува дълбоко на червената зона в четвъртък, като бенчмарковите контракти върху американския West Texas Intermediate(WTI)спадат под 48 долара за барел. Отстъплението идва на фона на обновените опасения за глобалното свръхпредлагане.

Фючърсите върху WTI с доставка през март поевтиняват с 1,46 на сто до 47,75 долара за барел

Пазарът на петрол е силно променлив в последно време, като в последните часове WTI поевтиня с близо 10% от едномесечния връх от 54,24 долара за барел, достигнат на 3 февруари. Контрактите върху европейския сорт брент последваха тази тенденция.

Данните от САЩ показаха, че петролните запаси в САЩ са нараснали с 6,33 млн. барела през седмицата, която приключи на 30 януари, което е значително над очакваните от експертите 3,75 млн. барела.

По този начин запасите нараснаха до общо 413,1 млн. барел – най-високото ниво от началото на отчитането през 1982 г. според данните на Администрацията за енергийна информация.

Междувременно Китайската централна банка намали необходимото съотношение на задължителните резерви за всички големи търговски банки с 50 базисни пункта до 19,5% в сила от четвъртък, за да стимулира активността на втората по големина икономика в света. По-малките банки, които отговарят на определени цели за кредитиране на малките фирми ще получат допълнително съкращение от 50 базисни пункта. През миналата година централната банка също предприе подобен ход, но само за избрани банки.

Въпреки това „политиката на облекчаване в Китай не прави почти нищо, за да подкрепи настроения, тъй като се счита основно за действие по управление на ликвидността, а не за окончателен стимул“, твърдят анализатори на ANZ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *