Петролът расте трети пореден ден, след като ОПЕК обяви за извънредна среща на картела

Петролът поскъпва за пореден ден на световните борси, след като страните от ОПЕК съобщиха за официална среща, на която ще се вземе решение за дневните добиви на петрол. Срещата е насрочена за 19 октомври в Доха. Разнопосочните сигнали от картела през изминалата седмица изнервиха търговията, но цената на контрактите не надмина $60 за барел.

Цената на петрола се повишава трети пореден ден на световните борси, след като страните от ОПЕК съобщиха за извънредна официална среща, на която ще се вземе решение за дневните добиви на петрол. Срещата е насрочена за 19 октомври в Доха, Катар. Разнопосочните сигнали от страна на картела през изминалата седмица изнервиха търговията, но цената на контрактите не надмина 60 долара за барел.

В азиатската търговия лекият суров петрол достигна до 59,17 долара за барел с ноемврийска доставка. В момента контрактите се търгуват за 59,22 долара в електронната търговия на борсата в Ню Йорк. Цената на Brent-а остава по-висока, като влияние върху търговията със суровината оказа затварянето на две петролни платформи в Северно море. Този сорт петрол се добива именно там. Ноемврийските контракти на Brent-а достигна до 60,16 долара за барел.

Анализаторите, цитирани от Bloomberg, не очакват сериозни сътресения на пазара на петрол, дори и ОПЕК да намали дневните квоти на изпомпвания петрол с 1 млн. барела дневно. През последните седмици американското енергийно министерство докладва за повишаване на запасите, причина за което е забавянето на икономиката, а доставките за другия голям консуматор на горива – азиатския регион – бяха гарантирани от Саудитска Арабия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *