Петролът се бори с психологическото ниво от 60 долара за барел

В петък суровият петрол се понижи и завърши деня на нюйоркската стокова борса под психологическото ниво от 60 долара за барел в резултат на “прибиране на печалби” от инвеститорите след ръста през изминалата седмица.

Цената на суровия петрол се понижи с 0.5 долара до ниво от 59.96 долара за барел с доставка през април.

По време на днешната азиатска борсова сесия обаче ценната суровина отново се върна леко над психологическото ниво, добавяйки 25 цента към стойността си до 60.20 долара за барел.

Спадът на ценната суровина в последния ден на миналата седмица стана реалност след решението на страните от ОПЕК да запазят равнището на производството си на близко до най-високото им за последните 30 години ниво и данните за запасите на петрол в САЩ за предходната седмица.

От американското енергийно министерство на САЩ отчетоха ръст в запасите на петрол в САЩ за седмицата до 3 март от 6.8 млн. барела до 335.1 млн. барела, което е най-високата им стойност от 1999 година. Повишението се обяснява с нарастването на вноса на петрол, както и с традиционно по-слабото за сезона производство от щатските рафинерии.

Понижение обаче отбелязаха запасите на бензин, които са намалели с 1.1 млн. барела до 224.8 млн. барела, а запасите на дестилирани горива регистрират спад от 2.7 млн. барела до 131.4 млн. барела.

Повишение днес регистрира цената на природния газ, който поскъпна с 12.4 цента до ниво от 6.77 долара за 1000 кубични метра от суровината.

Все още анализаторите са разединени в очакванията си за бъдещото движение на петрола. Част от тях смятат, че високото геополитическо напрежение в световен мащаб няма да доведе до значителен спад в цената на ценната суровина, а други са на мнение, че с настъпването на пролетта и спада в потреблението суровината може и да се понижи първоначално към 55 долара за барел.

Повишение днес след силния си спад от края на миналата седмица отбеляза и цената на златото. Днес тя се повиши с 3.6 долара по време на азиатската борсова сесия до ниво от 545.10 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *