Петролът се връща под 60 долара за барел след ръста си вчера

Цената на суровия петрол с доставка през ноември отново се понижи под психологическото ниво при 60 долара след появилите се на пазара съмнения, че производствените съкращения на ОПЕК ще имат дългосрочен ефект на пазара.

Вчера цената на петрола регистрира повишение от близо 1.4 долара до ниво от 60.80 долара за барел непосредствено след изненадващото решение на страните от картела да намалят производството си с 1 млн. барела на ден възможно най-скоро.

В края на деня обаче ценната суровина завърши с повишение от 62 цента до ниво от 60.03 долара за барел с доставка през ноември.

По време на азиатската си търговия цената на черното злато се понижи с нови 0.2 долара до ниво от 59.80 долара за барел с доставка през ноември.

В същото време анализатори изразяват известни съмнения дали намаляването на производството ще се състои реално, като страните и към момента произвеждат значително повече от приетия си производствен лимит от 28 млн. барела на ден.

Според специалисти понижението на петрола се предопределя от фундаментални фактори като очакванията за забавяне на световния ръст догодина и очакваното в резултат на това забавяне на ръста на потреблението на суровината.

Заедно с това силен низходящ натиск върху цената на суровината оказва ръстът на запасите от петрол и петролни продукти на големите му световни потребители като САЩ и Китай.

Вчера стана ясно, че петролните запаси на най-големия световен потребител на петрол са се повишили през изминалата седмица с 3.3 млн. барела до 328.1 млн. барела или с 6.7% над нивата им от същата седмица на миналата година.

Независимо от понижението в цената на петрола през вчерашния ден голяма част от пазарните участници са на мнение, че със стартирането на зимния сезон и традиционния ръст в потреблението на петрол е възможно цената на петрола да регистрира корективно поскъпване.

То ще стане възможно, ако ценната суровина отново се върне и трайно се задържи над психологическото ниво при 60 долара за барел.

Щатските индекси завършиха вчерашния ден на положителна територия, като индексът Dow Jones приключи за трети пореден ден при рекордно ниво, след като добави към стойността си 0.14% до 11 866.69 пункта. Индексът Nasdaq добави 0.7% към стойността си до ниво 2 306.34 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *