Петролът се върна над $ 100 за барел

 Причините за това могат да бъдат потърсени в кадровата промяна в ръководството на компанията, поискана от инвеститори.
Сесията снощи започна негативно заради данните за БВП на страната, които показаха по-слаб от очаквания растеж, както и заради увеличението на новите безработни с 10 хил. души през миналата седмица. Постепенно инвеститорите преодоляха негативизма си от тези новини и настъпиха на пазара с покупки, които вдигнаха индексите.
Помогнаха им евтиният долар, както и може би еуфорията на Европа, която вчера бе зарадвана с новината, че китайски инвеститори имат готовност още следващия месец да купят облигации, издадени от Фонда за финансова стабилност, конструиран, за да помага на закъсалите членки на еврозоната. Интересното е, че въпреки силния позитивизъм, който носи тази информация, вчера борсите във Франкфурт и Париж затвориха на червено. Според анализаторите причината за това се корени във факта, че не за пръв път инвеститорите слушат обещания за азиатска помощ и в този смисъл потенциалът на подобни новини е отдавна изконсумиран.
Ето и как завършиха индексите на Wall Street снощи:
DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.07% до 12 402 пункта.  S&P 500 INDEX добави 0.40% до 1 325 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX порасна с 0.78% до 2 782 пункта.
В азиатската сесия, която протича в момента, индексите са предимно на положителна територия. Поскъпват акциите на компании в енергийния бранш, особено след като петролът отново започна да поскъпва. Малко нелогично, но растат цените и на японските износителки, при които принципно посоката на търговия е обратна в случай на скъпа йена, каквато имаме на валутните пазари в момента. През последните часове много по-малко йени са нужни за покупката на един долар – съотношението падна до 81.0480 йени за долар.
NIKKEI 225 се повишава с 0.10% до 9 571 пункта. HANG SENG INDEX се покачва с 0.99% до 23 127 пункта. CSI 300 INDEX расте с 0.30% до 2 987 пункта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *