Петролът се задържа на ниски стойности на фона на данните за рекордни запаси в САЩ

Американският петрол WTI се търгуваше близо до най-ниското си равнище за последните две седмици, поради данните за рекордното увеличение на запасите на суров петрол, които са достигнали най-високото си равнище от 83 години, съобщава Bloomberg. Петролът Brent не отчете съществена промяна на цената в Лондон.

Запасите на петрол в САЩ са се увеличили с 3.52 милиона барела до 397.7 милиона барела миналата седмица. Това е най-високото им ниво от май 1931 година, според правителствени данни, датиращи от 1920 година.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че страната му ще защити руските граждани в Украйна, докато САЩ се приготвят да изпратят войски за обучения в четири държави, които имат граница с Русия.

WTI за доставка през юни се търгуваше на цена $101.69 за барел, на електронната търговия в Ню Йорк, което е ръст с 25 цента спрямо сряда. Фючърсите поевтиняха с 31 цента на предишната сесия, до най-ниското си равнище от 7-и април.

Фючърсите на Brent за юни достигнаха цена $109.30 за барел, което е с 19 цента повече спрямо сряда. Премиумът на европейския спрямо американския бенчмарк се сви до $7.61, след като вчера отчете поредно увеличение до $7.67 за барел.

Запасите в Кушинг, Оклахома, най-големия център за съхранение на петрол в САЩ, са се свили със 788000 барела до 26 милиона барела, съобщи в сряда Енергийната информационна администрация.

В Украйна, правителството започна отново офанзива срещу сепаратистите в източните градове Славянск и Краматорск. Русия нарече действията на украинското правителство престъпление.

Сушата в Бразилия превърна кафето арабика в най-добре представящата се стока тази година. Сега обаче фермерите очакват големи порои, които може да навредят на посевите отново.

Кафето арабика е поскъпнало с 93% тази година до $2.1395 на борсата ICE Futures в Ню Йорк.

Реколтата в Бразилия, която осигурява повече от една трета от световните доставки, ще се понижи повече от очакваното през сезон 2014-2015, до 49 милиона чувала, като има риск и от по-голямо свиване.

Този спад ще доведе до недостиг на 7.1 милиона чувала, което е най-големият дефицит от сезон 2009-2010, показват данните на Министерство на земеделието в САЩ.

Премиумът на кафето сорт робуста на 22 април, достигна $1.1561 за паунд спрямо арабика, най-големият спред от 22 месеца.

Никелът поскъпна за 5 пореден ден до най-високото си равнище от 14 месеца, на фона на нестихващото напрежение между Украйна и Русия, а Индонезия продължава забраната за износ на металната руда.

Фючърсите за доставка след три месеца на металната борса в Лондон поскъпнаха с 1.1% до $18590 за тон и се търгуваха на цена $18561 по обед в Токио. Металът е поскъпнал с 34% от началото на годината.

Медта поскъпна с 0.2% в Лондон до $6 684 за тон. Договорите за доставка през юли поскъпнаха с 0.2% до $3.045 за паунд в Ню Йорк. В Шанхай фючърсите за същия месец достигнаха $7515 за тон.

На Лондонската метална борса цинкът също поскъпна. Алуминият и оловото не отчетоха съществена промяна в цената, а калаят поевтиня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *