Петролът се повишава над 73.50 долара за барел

Цената на петрола продължи да поскъпва при нарастващите очаквания на пазара за по-нататъшно понижение на запасите на бензин в САЩ заради предстоящия национален празник на страната на 4 юли.

Фючърсите на суровината регистрираха ръст от 1.33 долара до ниво от 73.52 долара за барел с доставка през август, а по време на азиатската борсова сесия цената добави нови 28 цента към стойността си до ниво от 73.80 долара за барел.

По-рано през седмицата нивото от 73 долара за барел се сочеше като психологическо ниво на съпротива, като преодоляването му изглеждаше малко вероятно.

Анализатори определят като основна причина за по-нататъшното поскъпване на петрола очакванията близо 40.7 млн. американци да пропътуват над 50 мили по случай националния празник.

Притесненията са относно нарушаване на доставките, след като през изминалата седмица запасите на петрол в САЩ регистрираха първото си от два месеца седмично понижение.

Изнесените в сряда данни посочиха спад на запасите на бензин с 1 млн. барела до 212.4 млн. барела, или с 2% под нивата им от същата седмица на миналата година, докато запасите на петрол са се понижили с 3.4 млн. барела до 343.7 млн. барела, или с 4% над нивата им от преди година.

В същото време през последните четири седмици потреблението на бензин в страната се е повишило с 0.9% на годишна база до 9.4 млн. барела средно на ден.

Цената на петрола е с близо 30% над нивото си от същия период на миналата година в резултат основно на опасенията на пазара, че предлагането няма да може адекватно да отговори на растящото търсене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *