Петролът се понижава под 59 долара, спадът при златото продължава

Цената на петрола засили спада си през втората половина на вчерашния ден, след като фючърсите на суровината с доставка през ноември завършиха деня на щатските пазари под 59 долара за барел.

Петролът приключи с понижение от 1.44 долара до 58.53 долара за барел.

Поевтиняването на суровината се дължи на разпространената вчера информация, че планираното производствено съкращение от 1 млн. барела от страните от ОПЕК най-вероятно не се подкрепя от най-големия производител на картела – Саудитска Арабия.

Според някои пазарни участници дори и ОПЕК да намали производството, то едва ли ще спре понижението в цената на петрола, което се определя от фундаментални фактори като очакванията за забавяне на световния ръст през 2007 г.

Силен низходящ натиск върху цената на суровината оказва и ръстът на запасите от петрол и петролни продукти на големи световни потребители като САЩ и Китай.

Независимо от силното поевтиняване на петрола вчера, на пазара все още има и анализатори, които смятат, че с началото на зимния сезон и традиционния ръст в потреблението е възможно цената на суровината да регистрира корективно поскъпване.

То ще стане възможно в случай че „черното злато“ се върне и трайно се задържи над психологическото ниво при 60 долара за барел.

Понижение вчера отбелязаха и цените на останалите петролни продукти. Фючърсите на бензина загубиха 3.4 цента от стойността си до ниво от 1.4876 долара за галон с доставка през ноември.

Цената на отоплителното гориво също регистрира спад – фючърсите на суровината загубиха близо 5 цента от стойността си до ниво от 1.6809 долара за галон с доставка през ноември.

Фючърсите на златото с доставка през декември регистрираха понижение от 6.2 долара вчера по време на търговията си на щатските пазари до ниво от 576.30 долара за тройунция, а по време на азиатската си търговия загубиха още близо 1 долар от стойността си.

Щатските индекси завършиха вчерашния ден минимално на положителна територия, след като през по-голямата част на деня се търгуваха отрицателно.

В крайна сметка технологичният Nasdaq добави към стойността си 0.2% до ниво от 2 315.43 пункта, а Dow Jones се повиши с 0.1% до ниво от 11 867.17 пункта.

Разнопосочно завършиха днешния ден азиатските индекси. Японският Nikkei 225 се понижи с 0.3% до ниво от 16 446.21 пункта, а корейският – с 0.2% до 1 325.49 пункта. Леко на положителна територия завърши днешната сесия тайванският претеглен индекс, добавил 0.1% към стойността си до 7 006.67 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *