Петролът се понижава под 62 долара в очакване на срещата на ОПЕК

Цената на петрола регистрира леко понижение в първия ден от новата седмица по време на търговията си в Азия в резултат на смесените сигнали, идващи от ОПЕК, относно решението на предстоящата през седмицата среща, както и на по-топлото за сезона време в САЩ.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през януари следващата година регистрираха понижение под 62 долара за барел, като загубиха 13 цента от стойността си спрямо затварянето си в петък на щатските пазари до ниво от 61.90 долара за барел.

През последния ден на миналата седмица фючърсите на петрола на щатските пазари отбелязаха спад от 46 цента до ниво от 62.03 долара за барел суров петрол с доставка през януари.

Понижение днес регистрираха и фючърсите на останалите петролни продукти, като тези на отоплителното гориво се понижиха с 1.1 цента до ниво от 1.7466 долара за галон, докато на бензина загубиха близо 1 цент от стойността си до ниво от 1.6121 долара за галон.

Спад регистрира и цената на природния газ с доставка през януари, като суровината загуби 18.4 цента до ниво от 7.38 долара за ММВtu.

Пазарът е до голяма степен неуверен какво да очаква от срещата на ОПЕК, която ще се проведе в четвъртък в Нигерия. Според част от анализаторите страните от картела ще предприемат ново намаляване на производството си с 500 хил. барела след това от 1.2 млн. барела през октомври.

Други анализатори са на мнение обаче, че докато цената на петрола е над 60 долара за барел, едва ли ще станем свидетели на ново намаляване на производството от страна на картела, като най-вероятно те ще насрочат ново извънредно заседание през януари, където отново ще преразгледат производството си.

На фона на относително високата цена на петрола голяма част от страните от картела изразяват загриженост от поевтиняването на долара спрямо останалите основни валути през последните седмици, което въздейства неблагоприятно на приходите им от продажбите на петрол.

Притеснения за 11-те страни членки на ОПЕК будят и растящите запаси от петрол на водещите световни икономики като САЩ и Китай, които са и най-големите потребители на суровината.

По последни данни на Международната енергийна агенция страните членки на ОИСР са разполагали към края на септември със запаси от петрол от 2.76 млрд. барела, което е и най-високото им ниво от почти осем години насам, и с 4.5% повече в сравнение с миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *