Петролът стартира седмицата с лек ръст, азиатските индекси със загуби

Суровият петрол се търгува леко на положителна територия в първия ден на новата седмица след понижението му в петък на щатските пазари, когато ценната суровина загуби 1.57 долара до ниво от 59.59 долара за барел с доставка през декември.

Спадът в петъчния ден се предопредели, след като от Международната енергийна агенция (МЕА) занижиха леко прогнозата си за ръст на световното потребление на петрол за тази година до 1.1% в сравнение с по-ранните й прогнози за покачване от 1.2%.

За следващата година прогнозата на агенция бе запазена за ръст на световното потребление в размер на 1.7%.

През четвъртото тримесечие на годината МЕА прогнозира ръст в световното потребление на енергийни ресурси от 2.6%, визирайки силното им търсене в най-голямата световна икономика – щатската.

След спада от петък обаче, когато фючърсите на суровия петрол отново се понижиха под психологическото ниво от 60 долара за барел, днес ценната суровина добави 15 цента към стойността си по време на азиатската борсова сесия до ниво от 59.75 долара за галон.

Така петролът продължава да се търгува в относително тесния диапазон между 57 и 61 долара за барел, в изчакване на фундаментални данни, които да инициират движение отвъд границите на този канал.

Ръст регистрира цената на златото днес, като добави 2.3 долара до ниво от 632.30 долара за тройунция с доставка през декември.

Леко повишение днес отбелязаха и цените на останалите петролни продукти, като фючърсите на отоплителното гориво поскъпнаха с 0.54 цента до ниво от 1.7020 долара за галон, докато тези на природния газ нараснаха с 1.8 цента до 7.812 за ММВtu.

Азиатските индекси завършиха днешния ден предимно на отрицателна територия. Японският индекс Nikkei приключи с понижение от 0.6% до ниво от 16 022.49 пункта, а тайванският претеглен индекс загуби 0.5% от стойността си до ниво от 7 136.06 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *