Петролът стартира седмицата с повишение, ръст и при златото

След силното понижение на петрола през изминалата седмица, когато бе достигната най-ниска стойност от шест месеца насам, ценната суровина стартира настоящата седмица с повишение на азиатските пазари.

Фючърсите на черното злато регистрираха ръст от 0.3 долара до ниво от 63.63 долара за барел рано сутринта.

Ръстът става реалност след понижаването на прогнозата за потреблението на петрол в световен мащаб от страна на ОПЕК през изминалата седмица, което кара инвеститорите да очакват действия по съкращаване на производството от страна на картела.

В петък от страните членки на ОПЕК прогнозираха спад в потреблението на петрол за четвъртото тримесечие с 320 000 барела в сравнение с по-ранните им прогнози до 28.86 млн. барела средно на ден.

В същото време ръстът в цената на петрола се предопредели в известна степен и от новините от Ирак, че страната се подготвя да възобнови доставките си от Киркук към Европа две седмици след саботажа там, довел до временно прекъсване на подаването на петрол.

На фона на ръста в цената на петрола останалите петролни продукти почти не отбелязаха повишение спрямо петъчните си нива на затваряне на щатските пазари.

Поскъпване отбеляза и златото, както и останалите ценни метали. Фючърсите на златото регистрираха повишение от 5.7 долара до ниво от 584 долара за тройунция с доставка през октомври.

Ръст от 1.2% регистрира и цената на среброто, като фючърсите на благородния метал с доставка през ноември се повишиха до 10.95 долара за тройунция.

Силно покачване в първия ден на новата седмица отбелязаха азиатските индекси. Тайванският претеглен индекс се повиши с цели 3% до ниво от 6 882.48 пункта, а корейският KOSPI добави 1% към стойността си до ниво от 1 374.30 пункта.

След повишението си от миналата седмица европейските индекси стартираха настоящата седмица с минимално изменение спрямо нивата си на затваряне в петък, като френският САС 40 се повиши с 0.1% при отварянето си до ниво 5 152 пункта, а немският DAX стартира без промяна спрямо петъчното си затваряне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *