Петролът със спад след ръста на запасите в САЩ

Цената на петрола регистрира понижение в сряда след данните за ръста на запасите на петрол в САЩ за изминалата седмица. Фючърсите на суровия петрол с доставка през януари регистрираха понижение вчера от 0.93 долара до ниво от 59.24 долара за барел.

Енергийното министерство на САЩ отчете в редовния си седмичен доклад повишение на запасите от петрол с 5.1 млн. барела за измината седмица до ниво от 341.1 млн. барела, което е с 6% повече от нивото им през същата седмица на изминалата година.

Повишение са регистрирали и запасите на бензин, нараснали за периода с 1.4 млн. барела до 201.7 млрд. барела, като те са с 1% по малко от сравнимия период на миналата година.

Понижение от 1.2 млн. барела са регистрирали запасите на дестилирани горива до 133.8 млн. барела, като са леко над нивата си от миналата година.

Отделен доклад на министерството посочи още, че запасите на природен газ на най-голямата световна икономика са се понижили с 1 млрд. куб. м, но са все още с 1% над нивата си от миналата година.

От средата на юли, когато цената на петрола регистрира исторически максимум при ниво над 78 долара, ценната суровина е загубила около 23% от стойността си.

В същото време петролът не е преодолявал нивото от 62 долара за барел от 1 октомври насам въпреки решението на страните от ОПЕК да намалят дневното си производство с 1.2 млн. барела, като решението на картела влезе в сила от началото на месец ноември.

В основата на спада в цената на петрола освен растящите световни запаси въздействие оказват още относително топлото за сезона време в САЩ, както и несигурността на пазара относно реалното въвеждане на ограничения на производството на страните от ОПЕК.

Като пречки пред по-нататъшното поевтиняване на петрола стоят очакванията на инвеститорите за застудяване на времето в САЩ с активното настъпване на зимния сезон, както и прогнозираните от много анализатори последващи производствени съкращения от страна на ОПЕК.

На фона на спада в цената на петрола щатските индекси приключиха вчерашната сесия на положителна територия. Индексът Nasdaq добави 0.5% към стойността си до ниво от 2 465.98 пункта, а Dow Jones завърши деня с минимално повишение до ниво от 12 326.95 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *