Петролът с леко повишение днес след спада от миналата седмица

Петролните фючърси отчетоха лек ръст по време на днешната азиатска сесия след понижението от предходната седмица.

В събота Китайската централна банка предприе трето поредно повишение на лихвения процент за последните 11 месеца. Основната лихва в страната нарасна с 0,27 базисни пункта до ниво от 6,39%. Според анализатори това би могло да окаже допълнителен натиск върху цените на черното злато в резултат на забавяне на икономическия растеж и спад на търсенето в Китай.

Миналата седмица фючърсите на петрола загубиха близо 5% от стойността си до ниво от 57,11 долара за барел, най-ниското ниво на затваряне от 30 януари насам. Резкият спад бе резултат от опасенията на пазарните участници относно слабото представяне на пазара на недвижими имоти и на фондовите пазари в САЩ.

Днес фючърсите на черното злато с доставка през април добавиха 16 цента (0,3%) до ниво от 57,27 долара за барел. Сортът Брент регистрира малко по-силен ръст от 42 цента, или 0,7 на сто, до 60,72 долара за барел.

През следващите няколко седмици фокусът на пазара ще е насочен към нивата на запасите и потреблението на бензин в САЩ, смятат експерти. През май започва ваканционният сезон в страната, когато потреблението на автомобилни горива традиционно се повишава. Влияние върху цените на петрола биха могли да окажат и евентуалните преговори около ядрената програма на Иран. Страната може да бъде санкционирана от ООН поради отказа да спре обогатяването на уран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *