Петролът удря $85 до зимата

Доларът тръгна надолу, златото пак поскъпва

Цената на петрола ще достигне 85 долара за барел в края на годината. Това прогнозират водещи компании от лондонското Сити, съобщи ИТАР-ТАСС. Допитването е проведено от службата „Айдиа глобал“. Причина за продължителното поскъпване е бурният растеж на азиатските икономики, на първо място – Китай и Индия. Друг фактор е запазващото се напрежение в Близкия изток и около Иран, както и нестабилната обстановка в южната част на Нигерия.

Вчера „черното злато“ поевтиня и падна под 75 долара за барел на международните пазари. Лекият суров петрол с доставка през юни се понижи до 74,69 долара на сесията в Сингапур. В петък бе достигната рекордната цена от $75,35 за барел. ОПЕК няма да променя производствената си квота от 28 млн. барела на ден, обяви петролният министър на Венецуела Рафаел Рамирес след заседание на картела вчера. Саудитският му колега Али ал Наими обяви, че организацията е безсилна да се справи с глобалното напрежение, което е в основата на рекордните стойности на горивото, предаде Ройтерс.

Спад регистрира вчера и щатската валута. Курсът на еврото премина 1,24 долара за първи път от 7 месеца на европейските пазари. Следвайки обратната тенденция, благородните метали увеличиха стойността си. Златото стигна в Лондон $634,30 за тройунция, повишение спрямо $625 в петък. В азиатската търговия благородният метал се търгуваше за $639.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *