“Петрол” върна борч от 1 милион на ЛУКОЙЛ

Свалиха запора на акциите, отпушва се възможността за сделка

„Петрол“ е изплатил задължението си от 1,125 млн. лв. към „ЛУКОЙЛ-Нефтохим“. Сумата е само главница, дължима от 3 г., съобщиха от бургаската рафинерия. Плащането е станало на 10 април. След това веднага е свален запорът на акциите на „Петрол холдинг“. На 30 март по искане на ЛУКОЙЛ съдия-изпълнител запорира 1 125 000 акции от капитала на „Петрол“ в Централния депозитар. Целият пакет е малко над 1% от капитала на „Петрол“. От бургаското дружество заплашиха, че ако не им бъде платено в седемдневен срок, акциите ще бъдат продадени през борсата. Все още обаче остава да се погасят лихви, които са трупани 3 г., се казва в съобщението на бургаското дружество. Възможно е и за тяхното събиране да се потърси съдът, заявяват оттам.

Задължението, което сега е погасено, е различно от борча, за който „Петрол“ и „ЛУКОЙЛ-Нефтохим Бургас“ спорят в съда. Бургаската компания заведе иск срещу дистрибутора на стойност 89,5 млн. лв. От своя страна пък „Петрол“ претендира, че рафинерията му дължи 90 млн. лв. Спорът е заради договор отпреди 5 г. Той урежда разпределението на печалбата от бензиностанции на „Петрол“, които се зареждат с горива на бургаската рафинерия. Става дума за 70 обекта. Заради това дело ЛУКОЙЛ запорира чрез петрички съд 99 обекта на дистрибутора. Делото е насрочено за 11 май в Софийския градски съд.

Според запознати атаката на ЛУКОЙЛ е провалила продажбата на „Петрол“. След запора на акциите молдовската „Аском груп“ се отказа от преговори за покупка на дял от дружеството. Тя обаче не е единственият кандидат. Разговори се водят с три големи компании, признаха от фирмата на Митко Събев и Денис Ершов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *