Петстотин нови хибридни автомобила „Хюндай Йоник“ ще работят като таксита в Пловдив

Петстотин нови хибридни автомобила „Хюндай Йоник“ ще работят като таксита в Пловдив до края на 2019 година. Проектът е на охранителната компания „Трафик СОТ“, която ще инвестира в него 25 млн. лв. По-голямата част (над 70%) се финансира с 5-годишен кредит от Българо-американска кредитна банка, а останалите са собствени средства на компанията. „Първите 80 автомобила за 5 млн. лв вече пристигнаха и сега ги подготвяме за работа“, каза Александър Апостолов, собственик на „Трафик СОТ“. Той навлиза за първи път в този бизнес с амбиция да смени икономическите принципи на работа в таксиметровия бранш в Пловдив.

Резултат с изображение за таксита трафик

Според Апостолов важна част от промените, които прави, е да въведе само екологични автомобили в града и да назначава на работа с трудов договор всеки от шофьорите, които ще работят в компанията. Автомобилите ще бъдат боядисани в зелено и бяло, шофьорите ще бъдат с униформи, а на покрива на всяка кола е монтиран дисплей за реклама, което ще бъде допълнителен източник на приходи на компанията.

Предварителното проучване на пазара е показало на инвеститора, че такситата в Пловдив не достигат в часовете между 7 и 9 и 17 и 20 часа, а през останалото време работата е малко. Настройките на клиентите са да получат такси в рамките на 3-7 минути след заявка. „Икономическите разчети ни излизат основно от по-големия оборот, защото шофьорите са на трудов договор и целият приход от оборота ще се акумулира във фирмата. При качествена услуга, която се оцени от клиентите, всяка кола на „Трафик такси“ ще има по-голям пробег от този на конкурентите, най-малкото защото автомобилите ще работят 24 часа в денонощие“ – прогнозира Александър Апостолов.

Проследи колата

Компанията е създала и собствено безплатно приложение за мобилни телефони, с което клиентът да намери най-близката до него кола в радиус от 1 километър, а след това да следи и движението към него. В самите автомобили ще има и два таблета – един за шофьора и един за клиента, достъп до интернет, компанията предлага и „Виртуален портфейл“, който родителите могат да заредят с определена сума, за да не се налага децата им да носят в себе си пари в брой, ако се налага да се возят на такси, информира capital.bg.

Александър Апостолов и екипът му подготвят сделката с представителството на „Хюндай“ от 1 година. „Дадоха ни най-добра цена спрямо качество. Доставчикът докара в Пловдив първите автомобили след 4-месечно изчакване. В най-лошия случай след 5 години ще имаме изплатени 80 автомобила с остатъчна стойност между 7000 и 10 000 лева. В най-добрия случай залагаме печалба от 30 000 – 35 000 лева месечно. Но тази печалба ще дойде със следващите 100 автомобила, които ще закупим след 3 месеца.“, коментира Апостолов.

Как се формира заплатата

Работната заплата на шофьорите ще е двукомпонентна. Постоянната част е минимална работна заплата плюс осигуровки. Допълнителната част се изчислява като процент от приходите и той ще е постоянен. По наша преценка в „Трафик такси“ шофьорите ще получават минимум същите приходи, които са заработвали сега като еднолични търговци и ще имат достатъчно добър стимул да работят здраво, за да увеличават все повече доходите си, коментира Александър Апостолов.

Компанията ще работи със същата цена на услугата за Пловдив: първоначална такса от 0.99 лева плюс 0.82 лв. на изминат километър и 0.5 лв. за минута престой. Вечер цената на изминат километър става 0.92 лв. Имаме уверението на БАКБ да финансира целия ни проект, като от работата и резултатите на първите 80 автомобила ще зависи решението на кредитора. Затова оценявам първия етап от проекта като решаващ, заключи Александър Апостолов.

Той създава охранителната си компания преди няколко години с 12 човека персонал, а днес са над 230. Залагат доста на техгнологии и видеонаблюдение, както и покритие на малки населени места в Пловдивско с предимно възрастно население. През 2017 г. Приходите на компанията са малко над 4 млн. лв., а печалбата е 37 хил. лв.

 

 

financebg.com

 

2 thoughts on “Петстотин нови хибридни автомобила „Хюндай Йоник“ ще работят като таксита в Пловдив

  • 16.02.2019 в 12:19
    Permalink

    Абе да питам…С печалба за 17 та година от 37 000лв,което значи,че и другите години фирмата се държи около тия пари от къде има толкова кинти? НАП,прокуратура,Икономическа полиция….нещо да вземат да се поразмърдат. Тия дали са си плащали данъците??

    Отговор
  • 16.02.2019 в 18:06
    Permalink

    Много интересно такситата са освободени от осигуровки

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *