Петър Димитров:Най-засегнати от кризата на практика са най-развитите държави в света

Най-засегнати от кризата на практика са най-развитите държави в света, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на откриването на конференция „Световната финансова и икономическа криза и стабилността на българската икономика”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Растежът на световната икономика през 2007 г. е 5.15 %, през 2009 се очаква да бъде 0.49 %. Инфлацията за световната икономика е 0.2 % през 2007. По-слабо засегнати са развиващите се страни. Реалният растеж се очаква да бъде положителен около 3.1 %. През ноември миналата година държавният дълг падна до 16.5 % от БВП, което ни нарежда на 6-то място в ЕС, каза министър Димитров. По думите му мерките трябва да бъдат концентрирани на глобално икономическо ниво. Той посочи, че има мнения за създаване на Световна икономическа харта, която да смени сегашните регулации и да се отиде на едно ново ниво на регулации. България иска да запази валутния борд до влизането в еврозоната и това е категорична позиция, посочи Димитров. Той каза, че страната ни изпълнява мерките на еврозоната за разлика от много страни, които участват, а ние трябва „да стоим пред вратата и да чакаме с насълзен поглед”. „Не мисля, че глобалните проблеми могат да бъдат решавани само с национални мерки, посочи той.
Димитров разкритикува европейската администрация – той посочи, че на практика сме постигнали всички договорки със Социално-инвестиционния фонд да прехвърлим 200 млн. евро към търговските банки във връзка с подкрепата за малкия и средния бизнес. Бяхме готови да го направим още миналата година, чакаме фондът да придвижи документите, за да може тези пари да бъдат прехвърлени, каза той.
Министърът каза, че страната ни е привлекателна за инвеститорите и посочи, че тези дни има среща с представители на Дженеръл Електрик, които искат да инвестират 800 млн. евро у нас.
Прави се анализ на приватизационните сделки, съобщи министърът. Надявам се до лятото да се състои приватизацията на Булгартабак, каза Димитров.
Той подчерта ролята на енергийните проекти и посочи – водят се интензивни разговори през лятото газонаходището в Галата да стане хранилище.
Донякъде България вече печели от кризата във връзка с падането на цената на енергоносителите. Няма да е новина предложението на „Булгаргаз” от април цената на газа да падне с 11.56 %, каза той. За България от началото на лятото, ако нищо не се промени, някой не направи газов ОПЕК и не спретне втора газова криза цената може да стане 250 долара на входа, смята той.
Като цяло България не беше засегната директно от финансовата криза. Банковият сектор е стабилен, има много добра ликвидност на банковата система. Печалбата за 2008 г. е 1 387 000 000 лв.
Кризата е тук, тя е в България, посочи Димитров. Особено засегната е работещата промишленост
13.2 % е спадът на продажбите. Най-засегнати са текстилната, химическата промишленост, производството на метали.
Спад има в потреблението на енергийни ресурси. 19.5 % е спаднало потреблението на газ, със 7 % – на електроенергия. 0.1 % е инфлацията през ноември, 0.2 % през декември. Безработицата засега не е на нивата на западноевропейската, посочи Димитров. Ръстът й е с 0.42 % и тя се е увеличила до 6.20 %.

Веселина ЙОРДАНОВА www.focus-news.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *