Петър Дънов влезе в Топ 10

ТОП 10

Хан Аспарух

Княз Борис I Покръстител

Васил Левски

Иван Вазов

Св. св. Кирил и Методий

Паисий Хилендарски

Петър Дънов

Цар Симеон I Велики

Стефан Стамболов

Христо Ботев

Приключи първият етап от националната кампания на БНТ „Великите българи“, която се реализира по формат на Би Би Си. От 9 юни до 10 декември всеки можеше да направи предложение за велики българи на сайта на кампанията www.velikite.bg, чрез sms или телефонно обаждане и така бяха номинирани 2710 българи.

На 23 декември БНТ обяви Топ 100 на „Великите българи“, събрали най-много зрителски гласове. По формат на предаването първата десетка се обявява по азбучен ред, а от 11 до 100 място личностите са подредени според броя на гласовете.

За всяка от десетките в студиото при Бойко Василев бяха поканени по 2-ма коментатори. Първите гости, които коментираха личностите от 100 до 91 място, бяха генералният директор на БНТ Уляна Пръмова и Максим Минчев, генерален директор на БТА. Литературното семейство Мирела Иванова и Владимир Зарев коментира десетката (от 90 до 81 място), в която имаше най-много писатели и поети. След тях в студиото влязоха режисьорът Явор Гърдев и учителката по история Зорница Велинова. Личностите от 70 до 61 място коментираха композиторът Хайгашод Агасян и волейболистът Боян Йорданов. След тях зрителите чуха коментарите на шефа на Дарик радио Радосвет Радев и на поета Бойко Ламбовски. Като гости коментатори бяха поканени и директорите на две училища в България – Лили Стоянова от Благоевград и г-н Ганчев от Русе, директор на най-голямото средно училище в България. Ивет Лалова и актрисата Йоана Буковска коментираха десетката от 40 до 31 място, в която половината от личностите са жени. На Венелина Гочева и Георги Лозанов се падна десетката с „най-висок емоционален коефициент“, както самите те я определиха. Лозанов обособи 2 източника на влияние върху гласувалите в кампанията – насаденост от учебниците по история и влияние на медиите. Последните 2 десетки бяха коментирани от декана на историческия факултет в СУ проф. Иван Илчев и социалния антрополог Харалан Александров. И двамата признаха, че ако трябваше да определят личностите в Топ 10, биха посочили същите, като единствената изненада за тях е присъствието на Петър Дънов.

От 23 декември започна гласуването за подредбата на първата десятка. Гласуването става на сайта на кампанията (www.velikite.bg), чрез sms и телефонно обаждане на номер 13250 за всички мобилни оператори и на номер 0900 12 250 за абонати на БТК. От 15 януари БНТ започва излъчването на 10 документални филма, по един за всяка личност от първата десетка. Събраните средства от телефоните ще бъдат използвани за издигането на паметник на най-великия българин, който ще бъде обявен на базата на зрителските гласове във финалното предаване на 17 февруари 2007 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *