Пет важни неща, които вложителите на КТБ трябва да знаят

Отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка и последвалата информация от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, че започва изплащането на депозитите до 196 хил. лв., поставя и доста въпроси.

Днес екипът на Profit.bg ще се постарае да отговори на част от тях:

1. Гарантираните суми до 196 000 лв. ще бъдат изплащани, считано от 4 декември 2014 г. По закон срокът може да бъде удължен с още 10 дни.

2. Сумите ще бъдат изплащани през няколко банки, които се очаква да бъдат обявени най-късно 7 работни дни преди началния ден на изплащането.

3. За да получи един вложител депозита си, той следва да предостави единствено документ за самоличност.

4. Ако желае, вложителят може да изтегли парите си, да нареди прехвърляне на сумата в друга, посочена от него банка, или да я остави на влог в обслужващата банка.

5. Ще бъдат изплатени, както главницата, така и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на КТБ.

Припомняме, че на 30 юни, или 10 дни след поставянето на КТБ под специален надзор, от БНБ информираха, че намаляват лихвените нива на влоговете в банката до средния им пазарен размер за банковата система по видове, матуритет и валути. Следва да се знае и че депозитните продукти на КТБ: Преференциален безсрочен депозит, Безсрочен депозит „Плюс” и Срочен депозит „4х4”, Безсрочен депозит „Евролев”, Стандартен срочен депозит и Преференциален депозит с издаване на депозитен сертификат (поименен), са гарантирани от ФГВБ и не попадат в обхвата на изключенията от гаранцията (вижте В какви ситуации е гарантиран депозитът ви?), ако договорът за депозит е сключен при стандартните и официално обявени лихвени условия за тези продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *