Пет лесни стъпки към финансов успех през 2015 г.

Дали през 2014 година успяхте да постигнете финансовите си цели? Ефектите на рецесията все още са много видими, затова през последните години все още има хора, които едва свързват двата края. По тази причина в. BG VOICE публикува няколко лесни стъпки как да добавим допълнителна стойност към личната си финансова стратегия. Съветите са на българина Ангел Сапунджиев, който еличенфинансовконсултант в САЩ в сферата на пенсионното осигуряване, инвестициите, застраховките и вложениетя в образованието на децата.

1. Установете финансовото си състояние

Сам или с помощта на финансов специалист разберете какво е моментното ви финансово състояние – оценете активите като имоти, банкови депозити, инвестиции, и пасивите – ипотечен кредит, лизинг на автомобил, кредитна карта. Планирайте в каква посока искате да поемат вашите финанси в краткосрочен и дългосрочен план. Това е много важна стъпка, защото една от основните ни цели е да подобрим финансовото състояние и нетната му стойност, а това най-лесно става като намалим пасивите.

2. Спрете безразборното да харчите от кредитни карти

Единственият начин да изплатите задълженията си по кредитните карти е да спрете да ги ползвате, а вместо това се научите по ефективен начин да плащате с пари в брой. Всеки път, преди да тръгнете да пазарувате, изтеглете пари в брой и то толкова, колкото ще ви трябват. Оставете картите си у дома, това ще помогне да промените навиците си на пазаруване.

3. Спестявайте всеки месец

Трябва да имате спестявания за всеки случай, например ако колата ви трябва да се ремонтира, ако останете без работа или сте нетрудоспособни за определен период от време. Затова започнете да плащате най-напред на себе си. Определeте конкретна дата, на която всеки месец определена сума пари, поне 10%, влизат в спестовната ви сметка. Това ще намали драстично стреса в живота ви.

4. Помислете за застраховката ,,Живот“

Всяка година задължително трябва да си правите преглед на животозастрахователните полици. Ако вече разполагате със застраховка ,,Живот“, добре е да сте наясно с условията на полицата и да знаете как работят тези застраховки.

5. Разграничавайте нуждите от капризите

Премахнете някои прищевки от списъка си с планирани покупки и се фокусирайте върху отделянето на повече пари в инвестиционни фондове и спестовни сметки. Повечето от нашите желания се основават на надпреварата със съседите и приятелите, но това не е една от пътеките към финансов успех. Вместо това се съсредоточете върху подобряването на финансовия си план, така ще покажете и отговорност към хората, на които държите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *