Пет оферти за гръцката Piraeus Bank – Банка Пиреос България

„Пет обвързващи оферти са подадени за българското поделение на гръцката Piraeus Bank – Банка Пиреос България, съобщават гръцки медии. Според информацията там до финалната фаза са стигнали три български банки, един фонд за рисков капитал и гръцката Eurobank (собственик в България на Пощенска банка). Пет оферти за гръцката Piraeus Bank – Банка Пиреос България .Гръцкият сайт Capital.gr пише, че след две отлагания в процедурата в петък са подадени обвързващи оферти.

Резултат с изображение за пиреосбанк

„Капитал“ също стигна до пет имена на потенциални участници, които обаче не са потвърдени от по няколко източника всяко (подробности четете в петъчния брой).

Продажбата на деветата по големина банка в България не е изненада и се подготвя от месеци. От известното дотук обаче тя показва, че западноевропейските банки не се интересуват от пазара тук.

Разрастването на собственика на „Пощенска“

В публикациите на гръцките медии се посочва, че това е първият път, в който една гръцка банка (в случая Eurobank) има намерение да изкупи дъщерно поделение на друга гръцка банка (Банка Пиреос) в чужбина, тъй като плановете за преструктуриране на гръцките банки, внесени в Единния надзорен механизъм след приключване на рекапитализацията им през 2015 г., на практика не позволяват изкупуване на дъщерни клонове между гръцките банки.

В този контекст се посочва, че поглъщането на клона на Alpha Bank в България именно от Eurobank е приключило през ноември 2015 г. – преди да е била приключила рекапитализацията на гръцките банки.

Така дадената „зелена светлина“ на Eurobank да наддава за дъщерното поделение на друга гръцка банка е показателно за набиране на скорост на кредитната институция на Балканския полуостров, пише Capital.gr. Там се посочва още, че за първото тримесечие на 2018 г. чуждестранните операции на Eurobank остават стабилни с чиста печалба преди извънредни разходи в размер на 33 млн. евро, нараствайки спрямо същия период на 2017 г., когато са били 27 млн. евро.

Пиреос и нейната продажба

В края на март тази година стана ясно, че процедурата за продажбата на Банка Пиреос България е в напреднала фаза, като се движи в Атина. Започнала е в края на миналата година. Към онзи момент неофициалната информация беше за подадени индикативни оферти от унгарската OTP Bank (собственик на Банка ДСК в България и спрягана за основен кандидат за Сосиете женерал Експресбанк) и глобалния инвестиционен фонд Apollo.

Дискретни коментари тогава в банковия сектор посочваха, че всъщност вероятният купувач на Пиреос е Пощенска банка. През пролетта на миналата година името й отново беше спрягано, като споменаваната схема на придобиване беше срещу 1 евро при ангажимент на купувача за увеличение на капитала. Този вариант обаче би бил неприемлив за продавача, тъй като там целта е свеж финансов ресурс.

При финализиране на продажбата на „Пиреос“ това ще бъде трета банка с гръцки собственици, която сменя собственика си в рамките на 3 години – след придобития клон на Alpha Bank и ОББ, която беше купена от белгийската банково-застрахователна група KBC и се сля със Сибанк.

Банка Пиреос е девета по големина в сектора с активи в размер на почти 2.9 млрд. лв. към края на март 2018 г. Собственият й капитал е 379.3 млн. лв. Кредитният й портфейл в корпоративния сегмент е за малко над 1.2 млрд. лв., а този за домакинствата (жилищни и потребителски заеми) – 354 млн. лв. Депозитите на домакинствата са в размер на 1.4 млрд. лв., а на фирми – 684 млн. лв.

В средата на 2017 г. гръцката Piraeus Bank обяви, че се разделя с бизнеса си на Балканите – в Румъния, България, Сърбия, Албания и Украйна. Продажбите са резултат от реструктурирането на гръцките банки заради кризата в страната. Целта е до 2020 г. Piraeus да приключи с продажбите. В края на миналата година Piraeus Bank продаде румънския си бизнес на американския фонд JC Flowers & Co. Купувачът е стратегически финансов инвеститор с опит в оздравяването на банки и преди година бе сред кандидатите за придобиване на ОББ в България, информира в.Капитал.

През октомври 2017 г. гръцката група се раздели и с банката си в Сърбия. Тя бе купена от местната Direktna Banka.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *