Пет причини Гърция да остане в еврозоната

1. Няма начин Гърция автоматично да отпадне от еврозоната

През изминалите месеци непрекъсното се повтаряше, че ако пропуснат едно плащане към МВФ, гърците ще фалират. Банките тогава щели да затворят врати и в сила щял да влезе един доста драматичен автоматизъм. Това обаче не е точно така. Шефката на МВФ Кристин Лагард няма как веднага да излезе и официално да обяви гръцкия фалит. Фалитът първо трябва да бъде формално установен, а това отнема поне няколко дни. Дори и в този случай, Кристин Лагард все още разполага с определено поле за политически действия – ако например гърците направят нови обещания за икономии. На практика няма възможност Гърция „по невнимание“ да се раздели с Еврозоната. Европейските институции все пак не са безсилни.

2. „Изходът“ няма да бъде непременно евтин

Да предположим, че гърците все пак напуснат валутния съюз – а после? Дали наистина съществуват така често пророкуваните опасности от прехвърляне на „заразата“ към други страни? Спекулантите биха могли да „подхлъзнат“ Португалия или Италия към фалит. В момента ЕС е доста по-добре подготвен за подобен сценарий, отколкото преди няколко години. Но в Брюксел никой не е готов да изключи напълно и този вариант. Във всеки случай обаче, ЕС ще трябва да продължи да подкрепя Гърция дори и в случай, че тя напусне еврозоната – защото един евентуален „Грексит“ би могъл да доведе страната до пълен икономически срив. Независимо дали Гърция после ще остане членка на ЕС или ще го напусне, ЕС във всички случаи ще трябва да й помага. И това няма да му излезе много по-евтино, отколкото задържането на гърците във валутния съюз.

3. Геополитическо безумие

Гърция и сега е част от нестабилните Балкани, традиционен приятел на Русия и отворена врата за бежанците от Средиземно море. Въпросът е, искат ли страните-членки на ЕС напълно да изолират подобна страна – с всичките непредвидими геополитически последици от подобен ход?

Отговорът е заложен в казаното през последните дни. Много европейски политици вече обосновават помощите за Гърция не от икономическа, а от геополитическа гледна точка.

4. Ципрас най-сетне схвана за какво става дума

В Брюксел има достатъчно сериозни гласове, които твърдят, че срещата на финансовите министри в Рига е била повратна точка. Гръцкият премиер Алексис Ципрас явно е разбрал, че не разполага с повече козове и затова подмени редица важни фигури на преговарящи от екипа си. По всяка вероятност „Тройката“ сега отново ще може да работи с хора, които не си падат по идеологическите мечтания, а си разбират от работата.

5. Съюзът е съюз

Ако Гърция отпадне, валутният съюз вече няма да бъде истински съюз. Поне в психологически аспект той би заприличал повече на механизъм за регулиране на обменните курсове. Силно би отслабнал и стимулът за по-тясно икономическо, а и политическо обвързване. А това би бил тежък удар срещу европейската идея. Големите държави в ЕС несъмнено ще положат всички усилия, за да предотвратят подобно развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *