Печалбата на банките за февруари е 95 млн. лв.

През февруари нивата на основните финансови показатели на банковата система остават без съществена промяна. Израз на запазващото се доверие в системата е продължилото привличане на ресурс както от граждани, така и от институции, различни от кредитни, съобщиха от Българската народна банка /БНБ/.

Успоредно с това се увеличават и ликвидните активи, а съотношението им към сумата на пасивите се повишава до 22.97%.
Нивото и динамиката на ресурса от нерезиденти не показват симптоми на нестабилност, заключават от националната банка.
Данните за февруари сочат, че кредитната активност остава основно в рамките на входящите парични потоци по предоставените кредити. Месечният темп на разходите за обезценка нараства спрямо януари. Доходът от основна дейност изцяло покрива увеличената обезценка и банковият сектор реализира положителен финансов резултат към февруари в размер на 95 млн. лв., уточняват от БНБ.
Печалбата е с 32 млн. лв. повече спрямо януари и е по-ниска в сравнение с отчетената година по-рано.
Общата сума на активите на банковата система през февруари нараства с 1.3 %, а в годишен план – с 2.6%, като растежът е финансиран от увеличението на привлечените средства и капитала, обясняват от институцията.
Към 28.02.2010 г. месечно нарастване отбелязват паричните средства, кредитите и вземанията, финансовите активи, определени по справедлива стойност, и тези, държани за търгуване. Петте най-големи банки незначително свиват пазарния си дял до 57.6% от активите на системата, изчисляват от БНБ.
Брутните кредити и аванси се увеличават с 1.4% през февруари, като определяща е динамиката при вземанията от кредитни институции.
Привлечените средства нарастват с 1.1% до 60.8 млрд. лв. Съществен принос има ресурсът от институции, различни от кредитни, който през месеца е увеличен с 3.4%. Продължава устойчивият растеж на депозитите от граждани и домакинства. Месечното им увеличение от 1.7% определя и нарастването на тяхната роля в общия размер на привлечените средства в системата до 42.2%.
Балансовият капитал се увеличава с 0.4% и в края на февруари достига 9.5 млрд. лв. През месеца се повишава доходът от текущата година, допълнен от засилването на емитирания капитал с 11 млн. лв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *