Печалбата на банките наближи 1.2 милиарда лева

Банковата система в България продължава да чупи рекорди, показва статистиката на БНБ до края на октомври. Два месеца преди края на годината печалбата на банките у нас вече наближава 1.2 милиарда лева. За сравнение – печалбата им за цялата 2015 г. бе 898 милиона лева.

 

Рекордно високи са и привлечените спестявания. Към 1 ноември граждани, фирми, финансови компании, държавни ведомства, неправителствени организации държат в банките почти 77 милиарда лева. Отпуснатите заеми също растат и са с почти половин милиард лева повече в сравнение с година по-рано. Данните в края на октомври показват, че има солидно увеличение при кредитите за бизнеса – с над 370 милиона лева, което е добър икономически знак.

Всички тези резултати идват на фона на рекордно ниски лихви – и по отпуснатите средства, и по привлечените. Затова пък таксите и комисионите вървят нагоре и стават все по-важен източник на приходи за банките. Това, както и фактът, че лихвите по депозитите падат много по-скоростно и решително от лихвите по заемите, до голяма степен обясняват защо банковата система в България отчита все по-високи финансови резултати.

Към 31 октомври банките у нас са спечелили 1.187 милиарда лева. При това положение е напълно възможно 2016-а да детронира досегашния годишен рекорд, който бе постигнат в предкризисната 2008 г. Тогава печалбата на банковия сектор достигна почти 1.39 милиарда лева.

Данните на БНБ показват, че влоговете носят все по-микроскопична доходност. През октомври средната лихва по срочни левови депозити за граждани е 0.67%, а за суми в евро – едва 0.56 на сто. Може да се каже, че за година процентите са се свили наполовина. За бизнеса лихвите са още по-миниатюрни – 0.15% и 0.21% за срочни депозити, съответно в левове и в евро. Цяло чудо е, че въпреки това спестяванията в банките продължават да нарастват със стотици милиони всеки месец. Само през октомври домакинствата са „складирали“ нови 285 милиона лева на влог.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *