Печалбата на Berkshire Hathaway намаля с 37% през второто тримесечие

През второто тримесечие финансовият конгломерат на милиардера Уорън Бъфет – Berkshire Hathaway Inc., отчита спад на нетната печалба от 37%. Понижението се дължи на значително по-ниските печалби от инвестиции и на загуба от застрахователните операции на холдинга.

Нетната печалба на базираната в Омаха, Небраска, фирма се смъква до 4,01 млрд. долара от 6,4 млрд. долара преди година.

Оперативната печалба на Berkshire се оказва под очакванията на анализаторите, като се свива с 10% за година до 3,89 млрд. долара от 4,33 млрд. долара въпреки по-добрите резултати на железницата BNSF и енергийните поделения на Berkshire Hathaway.

Приходите растат с 3% на годишна база през тримесечието от 51,37 млрд. долара. Нетните инвестиции и печалбите от деривативи се сриват с 94% до 123 млн. долара от 2,06 млрд. долара преди година, когато Berkshire се раздели с 40-процентния си дял в бившия издател на Washington Post – Graham Holdings Co.

Загубите, генерирани през второто тримесечие, са заради сделки, с които Бъфет залага за дългосрочни печалби спрямо водещите пазарни индекси.

Счетоводните закони задължават Berkshire да публикува печалбите и загубите си от инвестиции и деривати, успоредно с финансовия отчет. Самият Бъфет счита цифрите през всяко тримесечие за несъвместими и смята, че не се отразяват на представянето на компанията му.

Печалбата от застрахователни дейности – най-разпознаваемия сектор, в който Berkshire оперира, намалява с 39% до 939 млн. долара, като включва еднократна загуба от 38 млн. долара при печалба от 411 млн. долара преди година.

До известна степен слабостите произлизат от поделението за автомобилно застраховане на Geico. Печалбата му преди данъци се смъква с 87% до 53 млн. долара, след като дружеството изплати повече обезщетения.

Berkshire се оттегля постепенно от сектора на застраховането и по-конкретно – от презастраховането, тъй като нови инвеститори навлизат в индустрията, с което намаляват размера на премиите, които Berkshire може да иска.

Печалбата на BNSF нарасна с 5 на сто до 963 млн. долара, след като подобряващата се оперативна печалба засенчи ниското търсене на услуги за превоз на петролни продукти.

80% от оперативната дейност на Berkshire е съсредоточена в сектори като застраховане, енергетика, хранително-вкусова промишленост, индустриално производство и жп превози.

Към края на юни Berkshire притежава акции на стойност 117,7 млрд. долара в компании, измежду които банката Wells Fargo и Coca-Cola. През тримесечието конгломератът закупи акции за 3,09 млрд. долара, но без да посочва на кои компании.

Berkshire изчислява, че ще получи еднократна непарична печалба от 7 млрд. долара през третото тримесечие, свързана с дела от 26,9% в Kraft Heinz Co. Уорън Бъфет се сдоби с този дял в началото на юли, когато подкрепи сделката за закупуването на Kraft Foods Group Inc от H.J. Heinz Co. Делът струва 25,5 млрд. долара. Това е два пъти повече спрямо инвестицията на Berkshire за 9,5 млрд. долара.

Свободните парични средства на дружеството се равняват на 66,59 млрд. долара, което му дава възможност за още придобивания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *