Печалбата на Facebook скочи със 140% през второто тримесечие

Най-голямата в света социална мрежа Facebook успява да пласира повече реклами на смартфони и таблети и затова продажбите отчитат изненадващо силен ръст,предава Bloomberg.

Броят на потребителите, които редовно имат достъп до мрежата, се е увеличил в рамките на три месеца с нови 40 млн. до 1,32 млрд. души. Инвеститорите възнаграждават това развитие, като в следборсовата търговия акциите на Facebook поскъпнаха с пет процента до най-високата си стойност.

Facebook успява да увеличи приходите си от продажби през второто тримесечие с цели 61 процента на годишна база до 2,91 млрд. долара. Консенсусните очаквания на анкетирани от Bloomberg анализатори бяха за 2,81 млрд. долара.

Приходите от реклама на мобилни устройства са се изстреляли с около 150 на сто. В момента общо 62 на сто от общите приходи идват от тази област, докато преди три месеца мобилната реклама бе отговорна за 59% от общите приходи.

Нетната печалба също експлодира с ръст от почти 140% в сравнение с предходната година до 791 млн. долара, или 30 цента за акция, спрямо 333 млн. долара, или 13 цента на акция, година по-рано. Печалбата без еднократни ефекти възлиза на 42 цента за ценна книга спрямо 19 цента за акция година по-рано, което бе доста над очакванията на пазара за 32 цента на акция. С това Facebook надмина за девети пореден път очакванията на Wall Street.

Броят на потребителите, които влизат най-малко веднъж месечно в социалната мрежа, се повишава на годишна база леко от 1,28 млрд. до 1,32 млрд. души. Делът на потребителите, които влизат във Facebook всеки ден, също се повишава ясно – от 802 млн. до 829 млн. Това предполага, че потребителите прекарват повече време върху платформата. Редовните потребители са по-ценни за Facebook, тъй като те гледат повече реклами и разкриват повече лична информация за себе си. С това те могат да бъдат използвани, за да получават по-добре таргетирана реклама.

Според данни на компанията за пазарни проучвания Emarketer се очаква през тази година делът на Facebook от оценявания на 18 млрд. долара мобилен рекламен пазар на САЩ да възлезе на 18,4%, като това е повече от двукратен ръст спрямо 2012 г. Пазарният дял на Google за същия период вероятно ще спадне от 50 до 40 на сто.

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг потвърди, че иска компанията да върви не по „евтиния и лесен“ начин на включването на реклама в приложението за разговори Messenger. Той многократно заявяваше, че твърде много реклама може да подплаши потребителите. По думите му обаче групата възнамерява да продължи да инвестира „агресивно“ в нови проекти.

През февруари Facebook вложи 19 млрд. долара в бързо развиващата се SMS услуга WhatsApp, за да натрупа точки сред по-младите хора. През март за 2 млрд. долара бе придобит старт-ъпът Oculus VR, с който социалната мрежа очевидно иска да направи виртуалната реалност масово достъпна.

До приключването на сесията в Ню Йорк книжата на социалната мрежа поскъпнаха с 2,9% до 71,29 долара, а със следборсовия ръст на акциите от 5% до рекордните 75,45 долара за брой сега Facebook е оценен на 190 млрд. долара – колкото IT концерна IBM. От началото на тази година книжата на компанията поскъпват с 30%, докато за същия период индексът Standard & Poor’s 500 се повиши със 7,5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *