Печалбите на европейските инвестиционни банки се сриват

Сложната макроикономическа ситуация в Европа удари сериозно по печалбите на местните инвестиционни компании, докато американските и азиатските им колеги излизат значително по-бързо от кризата. Приходите на европейските инвестиционни компании от предоставяне на консултации по сделки за сливания и придобивания (M&A) през първото тримесечие на годината се свиват с 17 процента спрямо същия период на 2009 г.
Инвестиционният бизнес донесе на сектора за тримесечието едва $5,9 млрд., сочат данните от проучването на Freeman & Co, специализирана в събирането и анализа на пазарна информация. Това е и най-лошият показател за последните шест години.
Основна причина за спада на печалбите е рязкото свиване на инвестиционната активност в региона.
Според данни на агенция „Блумбърг“ съвкупният обем на всички сделки по сливане и придобиване в региона през първото тримесечие на 2010 година е в размер на $62,4 млрд., което е с 68% под стойностите за същия период на миналата година.
Подобна тенденция може да се види и на пазара на корпоративен дълг – емитираните обеми облигации падат за година с 44% до 271 млрд. евро. Множество компании бяха принудени да отложат планираните по-рано емисии заради проблемите на Гърция и няколко нейни европейски колежки.
Единственото направление на инвестиционния бизнес, което демонстрира положителна динамика стана първичното публично предлагане на акции.
До март тази година в Европа 28 компании предложиха на пазара книжа за $9,1 млрд. давайки възможност на банките да заработят малко. За сравнение обаче през същия период на миналата година нито една европейска компания не се реши да излезе на борсата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *