Печалби за долара в отсъствие на икономически новини

Макар и срядата да не донесе разнообразие от икономически новини, на валутния пазар се наблюдаваха съществени движения. Изглежда през търговската сесия от вчера пазарът отрази поредицата от фундаментални данни от началото на седмицата. Зелените пари регистрираха печалби спрямо единната валута, японската йена и британския паунд, но от друга страна се търгуваха противоречиво спрямо неевропейски валути като австралийския, новозеландския и канадския долар.

Пазарните движения вчера бяха в голяма степен провокирани от коментари на членове на Централни банки, които потвърдиха за пореден път очаквания от валутния пазар сценарий: разширение на лихвения диференциал между еврото и долара. Единната валута отстъпи спрямо зелените пари в сряда след коментари на гуверньора на португалската централна банка, както и на един от членовете на Съвета на ЕЦБ, които заявиха, че нови покачвания на основната лихва в евросъюза не се планират на този етап. От другата страна на Атлантика позитивните новини от сряда се изчерпиха с понижаването на трудовите разходи за третото тримесечие, което успокои повишените инфлационни страхове, както и с нарасналите запаси на горива за изминалата седмица.

Форекс пазарът ще очаква коментарите от предстоящата среща на ФЕД на 13-ти декември. При информация за нови планирани повишения на основния лихвен процент в САЩ щатската валута би могла да достигне нови върхове до края на календарната година. От друга страна, ако се декларира готовност за прекратяване на рестриктивния цикъл единната валута би могла да спечели на свой ред.

Йената продължи да регистрира загуби спрямо зелените банкноти на фона на спекулации за политически натиск от страна на японското правителството върху Централната банка на Япония за въздържане от всякакви рестриктивни мерки с цел стимулиране на икономическото възстановяване на страната. Разпродажбите на йената от вчера бяха провокирани в известна степен от коментари на членове на съвета по монетарна политика, че настоящата слабост на йената спрямо долара е позитивен фактор, който симулира националния експорт.

Австралийският долар отстъпи пред зелените банкноти в сряда след по-слаби от очакваните данни за БВП за последното тримесечие, но е възможна възходяща корекция на фона на благоприятните данни за безработицата в страната, която изненада пазара със спад от 0.1% до 5.1%, а нетната работна заетост се повиши с 28 000 при очаквани 15 000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *