Печалби за долара в очакване на повишение на базовата лихва

Доларът продължи да напредва спрямо основните валути и в четвъртък, след серия от противоречиви фундаментални данни за американската икономика, които не бяха в състояние да разубедят пазара за поредното повишени на основната лихва на предстоящото събрание на ФЕД. Инфлацията в страната /без храна и енергия/ нарасна с +0.1% за четвърти пореден месец, но беше в границите на очакваното. От друга страна новопостъпилите молби за обезщетения при безработицата се повишиха с 71 000 до 398 000 за последната седмица, отчитайки загубилите работата си следствие на природната стихия. Днес пазарът ще очаква Капиталовите нетни потоци за Юли и Индексите на потребителското доверие на Мичиганския Университет /предварителни данни/ за Септември.

Еврото върна печалбите натрупани след първите опустошения на урагана Катрина, на фона на убедеността на пазарните участници, че ФЕД ще продължи рестриктивната си политика, като увеличи основаната лихва с нови 0.25%. Подобен ход би разширил допълнително лихвения диференциал между долара и единната европейска валута, чиято настояща слабост се определя от неизвестния изход на предстоящите парламентарни избори в Германия. Уязвимостта на еврото се допълва и от последния доклад на МВФ, в който фондът намалява своята прогноза за икономическия растеж в еврозоната за 2005-6г.: от 1.6% на 1.2% за 2005 и на 1.8% от 2.3% за 2006.

Британският паунд загуби позиции срещу зелените пари главно в резултат на разочароващи данни за продажните на дребно в страната, които останаха без промяна спрямо предходния месец, при очаквания за повишение от +0.3%. Загубите на паунда се дължаха частично и на нестабилността на еврото в очакване на предстоящите избори.

Доларът се търгуваше по-скъпо с +0.3% спрямо йената, въпреки повторно заявената възможност за увеличаване на основната лихва в страната, което би увеличило привлекателността на финансови активи деноминирани в йени за чуждестранните инвеститори. Според някой пазарни участници обаче, промяната в монетарната политика на страната би оказала само краткосрочна подкрепа на японската валута, на фона на перспективата за поетапно покачване на базовата лихва в САЩ до 4.25% до края на годината.

Австралийският долар е в очакване на бюлетина от срещата на Централната банка, на която бе решено основната лихва в сраната да остане на предишните нива от 5.5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *