Печелят милиарди за сметка на природата

Дейността на мафията в Италия, водеща до замърсяването на околната среда, е донесла през 2009 г. приходи, възлизащи на 20,5 милиарда евро. Сред тези дейности фигурират управлението на отпадъците, извършвано от мафията, системни нарушения, водещи до замърсяване на италианските води и брегове, както и производството на цимент с лошо качество, предаде Франс прес, като се позова на доклад на италианската организация за защита на околната среда Легамбиенте, публикуван днес.

В сектора управление на отпадъците най-често мафията играе роля в изхвърлянето на отпадъци в нерегламентирани сметища или урежда изпращането на боклука към Африка и страни от Далечния изток. Често пъти тези пратки са например от вече негодни части на компютри, представяни като нови.

Най-често мафията извършва своите нарушения, водещи до вреди за околната среда, в областите Кампания, Лацио, Калабрия, Пулия и Сицилия. В тези пет области се извършват общо 57,5 процента от всички нарушения за цяла Италия.

Според италианския писател Роберто Савиано, автор на прочутата книга за мафията „Гомор“, да се използва територията на Италия като мина, в която се заравят отпадъците, излиза по-рентабилно, отколкото да се обработва същата тази земя. Според авторите на доклада дейността на мафията във връзка с управлението на отпадъците и нарушенията, водещи до замърсяване на околната среда, са единственият отрасъл в Италия, който не е пострадал от кризата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *