ПИБ е продала 3 хил. дка от терена на „Кремиковци“

Три години след като официално се показа като собственик на останките от бившия металургичен комбинат „Кремиковци“, Първа инвестиционна банка (ПИБ) обяви, че е отдала малко над 3 хил. декара от терена на австрийската Soravia Real Estate Development с договор за финансов лизинг.

Резултат с изображение за пиб

Сделката е приключена в самия край на 2018 година и ефектът от нея е отразен във финансовия отчет на кредитната институция, подобрявайки показателите й, по които е проверявана от одитори. Като една от шестте системно значими банки в страната ПИБ попадна в селекцията на втория преглед на качеството на активите в системата, който за разлика от предишния се извършва под надзора и методологията на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Цена на сделката не е обявена, нито за колко години е лизинговият договор. Ако приемем, че ПИБ придоби целия парцел за 270 млн. лв., и то при по-слаб имотен пазар, 40% от терена би следвало да струват поне 110 млн. лв. Ако се съди по последния отчет, там има приход от продажба на активи от 81 млн. лв., от които основната част вероятно е плащане на първата вноска за „Кремиковци“. Заради размера и цената си това вероятно е най-голямата сделка за индустриален терен. Самата зона около София е оглеждана от производители на авточасти по информация на „Капитал“.

От Soravia заявиха пред „Капитал“, че ще привличат на терена индустриални, логистични, търговски и инфраструктурни компании, за да заработят в зоната. Уточняват, че договорът е подписан в края на миналата година и е завършен току-що, но отказаха да дадат детайли по сделката, освен че става въпрос за 40% от парцела на бившото „Кремиковци“.

В последните дни на декември

Информацията за сделката с един от големите и проблемни активи в баланса на банката бе оповестена във финансовия отчет за четвъртото тримесечие на 2018 година. В съобщението се казва, че е отдадена „значителна част“ от терена на бившия металургичен комбинат, който е близо 7.7 хил. декара, информира в.Капитал.

На въпрос от „Капитал“ от банката уточниха, че предоставени на „Соравия“ са близо 40% от тази площ, или малко над 3 хил. декара, но не разкриха какъв е срокът и цената на сделката, позовавайки се на правото да запазят търговската тайна.

„Tеренът се придобива от Soravia, за да могат да удовлетворят търсенето на свои клиенти за терени близо до София“, обясняват от ПИБ, а на въпрос как ще процедират с останалото от парцела на „Кремчиковци“ от банката казаха: „Идентифицираме силен интерес към индустриални имоти в България предимно от чуждестранни инвеститори. „Кремиковци“ е точно такъв имот и скоро очакваме да имаме положителни новини и за останалата част от терена.“

Soravia е позната в България покрай участието й в собствеността на минералната вода „Девин“ и покрай офис проекта за комплекса Megapark в София.

В помощ за проверката

От ПИБ обясняват, че сделката е елемент от дългосрочната стратегия на банката за намаляване на нелихвоносните активи, което води до подобрения на числата в отчета. В края на годината банката завършва със 156.6 млн. нетна печалба спрямо 92 млн. лв. за предходната година при символично подобрение на нетния лихвен доход от 247.5 млн. лв. на 250.8 млн. лв. и при намаление на дохода от такси и комисиони от 98.5 млн. лв. на 93.5 млн. лв. Принос за финансовия резултат имат приходите от продажби на активи, които в края на годината са 81.1 млн. лв., и преоценката на инвестиционни имоти за 13.6 млн. лв.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *