ПИБ и ДСК: Да изчакаме три месеца и ще видим решението на Moody’s

По повод обявеното във вторник решение на рейтинговата агенция Moody’s Investors Service за преразглеждане на рейтингите за финансова стабилност на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Банка ДСК от ПИБ коментираха, че слагането под наблюдение не означава задължително понижаване на рейтингите.

От банката казват, че са се свързали директно с представител на рейтинговата агенция Елена Панайоту за разяснения. По нейни думи наскоро са били понижени рейтингите на редица други банки, както и държави – което е вследствие на забавянето на икономиките паради световната финансова криза.
Поради финансовата и икономическа криза, която се отразява и на България, рейтингите на други банки, опериращи на територията в страната са били занижени от Moody’s. В момента рейтингите на ПИБ са сложени под наблюдение, което според процедурите на агенцията ще продължи три месеца, е пояснила Елена Панайоту. След съответния финансов анализ след изтичане на този срок ще бъде изнесено окончателното становище на Moody’s.
От ПИБ казват, че според Панайоту след изтичане на тримесечния период и на база на актуалните финансови резултати и в зависимост от икономическата среда към този момент рейтингите биха могли дори за бъдат задържани на същото ниво или повишени.
„Moody’s поставят под наблюдение двете банки поради вероятното влошаване в средата за развитие на бизнеса в България. Тоест те правят прогноза, че ако бизнес средата в България се влоши, това би застрашило и банките“, коментира от своя страна Виолина Маринова председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) и главен изпълнителен директор на Банка ДСК.
„В случая аз мога да говоря за Банка ДСК. Банката е стабилна и добре капитализирана. Имаме капиталова адекватност в размер на 23%, при положение че изискваната капиталова адекватност в България е 12 на сто, а в банковата система към края на март е отчетена капиталова адекватност от 16,5%. В Европа изискването за капиталова адекватност е 8%“, казва Маринова пред БТА.
„Ние сме и добре капитализирани. Капиталът на Банка ДСК е над 1,6 млрд. лева. Банката е в много добро състояние по отношение на ликвидността, нямаме причини за притеснения. Качеството на портфейла ни е на нивото, на което е и на цялата банкова система. Има влошаване, но в цяла Европа има влошаване на качеството на портфейлите. Едновременно с това съществува наредба на БНБ, според която формираме провизии при закъснение при обслужване на кредитите. Същевременно наредбата на БНБ, която беше променена, даде възможност на клиентите, имащи задължения към банките, да преструктурират кредитите си, за да могат да обслужват задълженията си, без да страдат клиентите и без да страда банката“, допълва шефката на Банка ДСК.
Тя също посочи, че наблюдението, под което е поставена Банка ДСК, ще продължи три месеца и едва тогава ще стане факт оценката на рейтинга на банката.
По думите й има данни за забавяне на икономиката у нас, но „все пак ние сме с по-добри макроикономически показатели, отколкото някои страни в Европа. Имаме високи валутни резерви, бюджетен излишък. Банковата система отчита печалба, нямаме реализирани загуби, при поддържането на висока ликвидност и капиталова адекватност“.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *