Пиер Луврие върна фирмите на Цветан Василев

Каквато и да е била ролята на Пиер Луврие в сериала около фалита на КТБ и последвалото го разпределение на активите на Цветан Василев, тя приключи. Или поне така твърди белгиецът в съобщение, изпратено в четвъртък от негово име от брюкселския клон на базирана в Лондон агенция, сред чиито дейности фигурира и връзки с обществеността.

Луврие изчезна толкова внезапно, колкото се и появи преди няколко месеца, а резултати от присъствието му в компаниите, които помпозно обяви за свои, няма, поне видимо.

Сбогом на всички вас

„Пиер Луврие се оттегля от придобиването за 840 млн. евро в България“, е озаглавено съобщението. „Белгийският предприемач обявява, че активите, които купи в България през 2015 г. с обща стойност 840 млн. евро, са върнати на предишния им собственик“, пишат от агенцията. „Това означава, че г-н Луврие няма повече никакъв интерес към тези активи“, се подчертава в него.

Според агенцията, упълномощена от Луврие, споразумението за покупка на акции, подписано още на 31 януари тази година, е давало възможност на купувача да върне придобивката си при определени обстоятелства и именно това право сега е упражнено.

Самият Луврие е цитиран по следния начин: „Моята причина да инвестирам в тези бизнеси беше да подпомогна преструктурирането на групата компании, която вярвах, че е изключително силна. Оказа се обаче невъзможно да получа съгласието на всички заинтересовани страни в приемливи срокове. Оставам уверен, че тази група компании има прекрасно бъдеще, и желая на всички ангажирани страни успех.“

В съобщението са цитирани и имената на компаниите, съветвали Луврие по „тази“ сделка, като не става ясно дали същите или всички те са били ангажирани и в покупката или само в развалянето й. Това са Akin Gump Strauss Hauer & Feld, Bonn Steichen & Partners, CMS Cameron McKenna, Hogan Lovells и Liedekerke Wolters Waelbroek Kirkpatrick.

Пиер Луврие отново е представен като белгийски инвеститор и предприемач с 20-годишна кариера, който успешно е инвестирал в „разнообразни специални ситуации“ в цяла Европа в сектори като земеделие, преработка на храни, недвижими имоти, телекомуникации и технологии. Реално обаче последните му бизнес начинания са все в Русия.

Дойдох, видях, изчезнах

Пиер Луврие се появи на българската бизнес сцена в края на март тази година. Тогава току-що създадената специално за целта компания LIC33 с регистрация в Люксембург сама обяви, че е купила за 1 евро от Цветан Василев накуп БТК (43%), мултиплексите НУРТС и „Фърст диджитъл“, „Дунарит“, „Авионамс“ и пийпълметричната агенция ГАРБ.

Екип на дружеството от петима души дойде в София, за да обяви пред медиите, че се ангажира да изплати общо 900 млн. евро дългове на тези компании към КТБ и други кредитори, като ще търси парите на международните финансови пазари.

Сега, по-малко от четири месеца по-късно, Луврие категорично се дистанцира от активите, за които през март твърдеше, че вече нямат нищо общо с Цветан Василев.

Досега впрочем LIC33 така и не поиска разрешение за сделката от Комисията за защита на конкуренцията, която междувременно излезе със специално съобщение, че не може изобщо да влезе в кореспонденция с дружеството.

Без отговор остават и доста въпроси. Като как точно е изчислено, че активите, за които става дума, са на стойност 840 млн. евро, как сделката е сключена на 31 януари, а LIC33 е създадено доста по-късно и чий точно беше реалният интерес зад Пиер Луврие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *