Пик на фалитите през 2013 г.

Повече дружества са влезли в процедура по несъстоятелност през миналата година, но през първото тримесечие на 2014 г. тенденцията се обръща и броят на фалиралите компании се свива. Това показват данните, предоставени на „Капитал Daily“ от Агенцията по вписванията (АВ).
За миналата година общо 848 фирми са влезли в процедурата, а 820 търговци са обявени в несъстоятелност. Броят им се увеличава спрямо 2012 г.

Последни задни дати

Според информацията на агенцията почти 30% от всички решения за несъстоятелност през миналата година са били вписани през първото тримесечие. Това бяха последните месеци, в които важаха старите разпоредби на Търговския закон, позволяващи обявяване на несъстоятелност с начална дата за години назад. Текстът водеше до много изкуствени фалити, при които се фабрикуваха стари дългове, обявяваше се процедура с дата преди години и така падаше обезпечението към банки и други кредитори, договорени след въпросната начална дата. Сега сроковете са ограничени за една или две години назад след подаването на молбата.

Доказателство за бума на фалитите със задна дата е и статистиката за първото тримесечие на тази година – откритите производства по несъстоятелност са с 23% по-малко. Така прогнозите на юристи и икономисти са, че в бъдеще по-скоро ще виждаме по-рядко обявени във фалит.

Ако може, без фалит

„Кредитори като банките, които обезпечават заемите си, предпочитат да не се влиза в процедури по несъстоятелност и да събират дълговете си по друг начин“, коментира адвокат от голяма кантора. Причината, от една страна, са тежките и сложни процедури, а от друга – кредитор, който има обезпечение, лесно може да поиска продажбата му, като си извади изпълнителен лист. Иначе процедурата по несъстоятелност е в полза на затруднените компании и необезпечените кредитори все пак имат шанс да получат нещо след разпродажбите на синдика. По думите на юриста е честа практика, ако една компания е затруднена, да спре да плаща за известно време кредита си към банка, докато договаря преструктурирането му. В същото време фирмите се стараят да се издължават към другите си партньори, като доставчиците например, за да не поиска някой от тях процедура по несъстоятелност, добави адвокатът.

Тежката и бавна процедура за обяване в несъстоятелност от години е причина броят на фалитите да не показва точна картина на компаниите с големи финансови затруднения. Често дружества, които са неплатежоспособни, продължават да се водят действащи по документи, но реално не могат да плащат в срок задълженията си. И без да бъде обявена една компания в несъстоятелност, кредиторите имат много начини да съберат дълга си – чрез специализирани дружества за вземания, като водят дело и си извадят изпълнителен лист, като поискат запори върху банкови сметки и имущество, като продават обезпеченията си. Частни съдебни изпълнители потвърдиха, че много често в практиката си срещат дружества в сериозни затруднения и на практика във фалит, които обаче не искат да минават всички процедури по обявяването му.

Малката добра новина

Тенденцията за спад на фалитите през първото тримесечие все пак е добра новина. Нищо че резултатът е на фона на най-масовото влизане в неплатежоспособност заради задната дата.
Посоката се подкрепя и от данните на частните съдебни изпълнители, през които минават продажбите на други потънали в дългове дружества. По данни от Камарата на частните съдебни изпълнители през миналата година новите дела за събиране на вземания в цяла България са били 185 хил. при 220 хил. за 2012 г. Макар събраните суми да са нараснали от 1 млрд. лв. на 1.135 млрд. лв., броят на продадените имоти е паднал от 7700 на 7000 общо. Трябва обаче да се има предвид лекото изкривяване заради начина на преброяване – една сграда може да се брои не като един имот, а като няколко обекта – офиси, гаражи, апартаменти.
Този малък спад все още не води до сигурност, че най-лошите години на кризата са минали. Все пак е основание за доза оптимизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *