Пилешкото се завърна

Бройлерите поскъпват, цената на свинските пържоли се срина до 6,50 лв.

Българинът върна пилешкото месо на трапезата си. Хората вече не се страхуват от птичи грип и масово купуват бройлери заради ниските им цени. Търсенето веднага дръпна цените нагоре. На Пловдивската стокова борса замразените пилета поскъпнаха със 7,14% – от 2100 на 2250 лв. за тон без ДДС. На дребно килограмът върви от 2,41 до 3,50 лв. Най-голямо е увеличението в бургаските магазини – с 9%, по данни на Системата за агропазарна информация.

В същото време се срина цената на свинското. Килограм пържоли струва 6,50 лева средно. За сравнение през зимата килото вървеше по 8,50, а около Коледа удари 10-12 лева.

На борсата цената на свинско трупно месо падна с цели 11,54% само за седмица – от 5200 на 4600 лв. за тон без ДДС. Телешкото също поевтиня с 1,32%, до 4095 лв. за тон. „Нормално е цената на свинското да пада. Хората не купуват, защото сега са Великденските пости“, коментира шефът на асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски. Според него търсенето ще се увеличи с настъпването на туристическия сезон и свинското отново ще поскъпне.

„Време беше цените на пилешкото да се покачат. Производителите губеха по 40-50 стотинки за кг“, каза шефът на асоциацията на птицевъдите Борис Стоименов.

Цените на яйцата също се стабилизираха. В първите месеци на годината бройката вървеше по 10 ст. на едро, а сега струва 16-18 стотинки в магазините. „Не се очаква поскъпване по Великден, имаме достатъчно пресни и български яйца за празника“, каза Стоименов.

Боряна Колчагова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *