Пиратите освободиха още един кораб с българи

Британският товарен кораб „Ейшън Глори“, който бе държан в плен от сомалийски пирати в продължение на повече от пет месеца, е бил освободен след плащане на откуп. Това съобщи европейската военноморска мисия в региона „Аталанта“ в изявление, цитирано от Асошиейтед прес. В текста не се посочват никакви подробности.
Говорителят на мисията капитан Джон Харбър уточни, че откупът е бил платен вчера.
Автомобиловозът „Ейшън глори“ бе отвлечен на 1 януари тази година. 25-членният му екипаж включва осем българи, двама румънци, 10 украинци и петима индийци.

Всички 25 членове на екипажа на „Ейшън Глори“ са невредими, съобщи директорът на базираната в Кения програма за подпомагане на моряците в Източна Африка Андрю Мвангура, цитиран от Синхуа. Според китайската официална информационна агенция похитителите на кораба са поискали откупв размер на 15 милиона долара – застраховката на плавателния съд плюс стойността на товара.

Пиратите твърдят, че са получили откуп в размер на 5,8 милиона долара, предаде Ройтерс, като се позова на един от сомалийските пирати, които са били на борда на плавателния съд.“Получихме 5,8 милиона долара и освободихме кораба“, каза той. Жител на сомалийския град Харакад, край който бе закотвен автомобиловозът, съобщи за платен откуп в размер на същата сума.

Компанията собственик на кораба „Зодиак“ обяви на сайта си, че всички членове на екипажа са добре. Тя обаче не даде повече подробности, отбелязва още Ройтерс, цитирана от БТА.

Новината за освобождаване на кораба бе съобщена по-рано днес от Министерство на външните работи. Очаква се „Ейшън глори” да отплава към Оман, ескортиран от британски военен кораб, уточниха от министерството.

Българските моряци са живи и здрави, заяви капитан Продан Раданов, управител на фирма „Зодиак”. По думите му те ще се върнат в България в средата на другата седмица. Той уточни, че корабът все още се намира близо до Сомалия и не е осъществен телефенен контакт с тях.

Пред Дарик говорителят на МВнР Весела Чернева добави, че се очаква корабът да излезе от сомалийски териториални води, за да са сигурни властите, че всичко е наред. Това ще стане вероятно след ден и половина. Министерството се опитва непрекъснато да установи контакт с екипажа, но засега опитите са безуспешни.

На 14 май беше освободен друг отвлечен кораб с 5 наши сънародници – „Сейнт Джеймс парк“. Те се завърнаха у нас живи и здрави.
Миналата година, пак през май, пък беше пуснат първият отвлечен плавателен съд с българи – „Маласпина касъл“.

Все още в плен от 11 май обаче остава танкерът „Панега“ с 15 български моряци на борда,е собственост на Български морски флот.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *