Пиратите се отказаха да убиват руски моряци

Сомалийските пирати не изпълниха заканата си да убиват всички руски моряци, които вземат в плен, въпреки страховитите си заплахи. Това отбелязва руската информационна агенция „Новий регион“ в материал за освобождаването на британския танкер „Сейнт Джеймс парк“, в чийто 26-членен екипаж има петима български и трима руски моряци, предаде БТА.

Заканата бе отправена, след като на 6 май руски спецчаст освободиха пленен от пиратите танкер с руски екипаж. Вчераагенция Сомалилендпрес предаде, че представители на пиратите са се свързали с нея и са се заканили да убиват всички руски моряци, които вземат в плен, като отмъщение. Според тях руските военноморски сили, които плениха 10 пирати при операцията по възвръщането на контрола върху танкера с 23-членен руски екипаж, след това не са ги пуснали да си отидат, както твърдят, а са ги разстреляли и са хвърлили телата им в лодка, която оставили в открито море.

Плененият в края на миналата година британски танкер „Сейнт Джеймс парк“ бе освободен след платен откуп тази сутрин. Всички 26 членове на екипажа са живи и здрави. Точната сума на платения откуп не бе съобщена. Британският танкер, превозващ близо 14 хиляди тона течни химикали от Испания за Тайланд, бе пленен на 28 декември миналата година. Оттогава той стоеше на котва близо до сомалийския град Харакад. Освен петимата българи и тримата руснаци, в екипажа на кораба има още по двама румънци и украинци, по трима турци и филипинци, шестима индийци и по един грузинец и поляк.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *