Питсбърг е нетърпелив да покаже“зеления“ си имидж

Поканвайки държавните ръководители на Г-20 в Питсбърг, американският президент Барак Обама смята да покаже новото лице на този стар металургичен град, който сега се е ориентирал към зелена икономика и преминава през успешен преход.
След като Белият дом обяви, че пенсилванският град ще бъде домакин на срещата на Г-20, американската преса не можа да сподави присмеха си към този някогашен град на металургични пещи.
„Ужасно е да имаш репутацията на най-мръсния град в света“, казва Холи Чайлдс, директорка на „Грийн билдинг алайънс“, организация, която поощрява екологичните производства в Питсбърг.
„Зелената трансформация привлече фирми, повече хора с идеи и промени качеството на живота“, уверява тя. Според много проучвания през 2009 г. Питсбърг е най-приятният за живеене американски град преди Сан Франциско.
Градът, който се гордее, че има почти толкова мостове колкото Венеция, и стръмни улици, които са недостъпни през зимата, не наброява повече от 320 000 жители в сравнение с почти 700 000 през 50-те години, когато бе на първо място в света сред градовете производители на стомана. Скътан между три долини, където се намирали металургичните пещи и цеховете за валцуване на компаниите „Ю Ес стийл“ и „Джоунс енд Лоулин стийл“, някога сравняван с „адски казан без капак“, Питсбърг се променя след краха на производството на стомана през 80-те години.
Икономиката на града вече е съсредоточена върху биомедицински, финансови и високотехнологични индустрии в сътрудничество с известни университетски центрове (Карнеги Мелън и Питсбъргския университет).
С цената на масово изселване нивото на безработицата не е повече от 7,6 процента срещу 9,7 процента на национално ниво, но нивото на бедност на тази някогашна земя на немски, шотландски и полски емигранти остава много по-голямо от средната стойност за страната (20,4 процента срещу 13,2 процента).
„В тези тежки времена ние проявихме изобретателност и създадохме нов Питсбърг, насочен към медицината и университетите. Тази нова икономика извежда Питсбърг на световната сцена с провеждането на срещата на Г-20 в града“, казва младият кмет на града, 29-годишният Люк Рейвънстал.
Родно място на кетчупа „Хайнц“ и роден град на Анди Уорхол, чието семейство е все още в стоманодобива, Питсбърг днес е седалище на големи индустриални имена като „Алка“, „Байер“, „Уестингхаус“ и „Мелън“.
За 20 години в този град с огромно влияние на синдикатите бяха положени големи усилия индустриалните обекти да бъдат превърнати в места за „зелени“ технологии.
Питсбърг се нарежда на седмо място в САЩ по екологични постройки – общо 33. Сред тях е и центърът за конференции „Дейвид Лорънс“, който щe бъде домакин на Г-20. Поканените ще се хранят с прибори от царевична пластмаса, посочва за Франс прес Мери Контюро, управителка на сградата, построена през 2003 г. за 350 милиона долара.
„Питсбърг имаше славата на мръсен град. Този тип сгради бяха замислени като катализатор на развитие в региона и наистина станаха такъв“, уверява тя.
„Хората не възприемат Питсбърг като напредничав град, какъвто всъщност е. Радвам се, че тук ще се състои срещата,“ ликува Нанси Провил, местна жителка, която подобно на всички в града през вечерите, когато има мачове, носи черно-жълта тениска с името на американския футболен отбор „Стийлърс“ ( металурзите), шампиони в последната Суперкупа.

Финанси

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *