Плаващият АЕЦ „Академик Ломоносов“ пристигна за зареждане с ядрено гориво

Плаващият /единствен в световната практика/  ядрен енергоблок (ПЕБ) „Академик Ломоносов“  благополучно акостира в пристанището край Мурманск, на площадката на държавното предприятие „Атомфлот“ (дъщерно поделение на „Росатом“). С това успешно завърши първият етап от транспортирането на плаващият енерголок (ПАТЕЦ) от Санкт Петербург, където  бе построен, до мястото, където ще бъде разположена – град Певек (Чукотски автономен окръг). През следващите месеци в Мурманск реакторите на плаващия енергоблок „Академик Ломоносов“ ще бъдат заредени с ядрено гориво. През 2019 г. плаващата АЕЦ ще бъде изтеглена до морското пристанище на град Певек. Там в момента се изгражда необходимата крайбрежна инфраструктура, включително комплекс от сгради, хидротехнически съоръжения и брегова площадка. Целта е инфраструктурата да осигури безопасен пристан и енергиен мост на мястото, където ще преминават електрическите връзки и откъдето ще се подава електроенергия към брега. Енергоблокът ще стане основна част от първата в света плаваща атомна топлоелектроцентрала (ПАТЕЦ) и ще осигури електроенергия за Чукотския автономен окръг, като замени мощностите на технологично остарелите вече Билибинска АЕЦ и въглищната Чаунска ТЕЦ.

Плаващият АЕЦ е разработен с голям коефициент на сигурност, превишаващ всички възможни рискове. Това прави ядрените реактори неуязвими от цунами и други природни катастрофи. Освен това, ядрените процеси на плаващия енергоблок съответстват на всички изисквания на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и не представляват заплаха за околната среда. Централата разполага с две реакторни инсталации КЛТ-40С, които могат да произвеждат до 70 MW електроенергия и 50 Gcal/h топлинна енергия в номинален работен режим, което е достатъчно за нуждите на град с население около 100 хиляди души. Освен това такива блокове могат да работят и в островни държави, тъй като на тяхна основа може да бъде създадена мощна обезсоляваща инсталация.

Няколко дни преди да акостира в Мурманск плаващият енергоблок пристигна в Колския залив и, преди да застане на пристан, премина редица необходими операции по закотвянето. По пътя си към Мурманск „Академик Ломоносов“ измина 4000 км по вода през четири морета: Балтийско, Северно, Норвежко и Баренцово.

По повод знаменателното събитие – пристигането на плаващия енергоблок в Мурманск, се проведе тържествена церемония по посрещането на ядрения кораб. В нея участваха генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов, губернаторът на Чукотския автономен окръг Роман Копин, заместник-губернаторът на Мурманска област Евгений Никора, първият заместник генерален директор на „Росатом“ по операционното управление Александър Локшин, генералният директор на „Концерн Росенергоатом“ Андрей Петров, генералният директор на „Атомфлот“ Вячеслав Рукша и други официални лица.

Ръководителят на Дирекцията по изграждане и експлоатация на плаващата АЕЦ Виталий Трутнев докладва на генералния директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов за успешното приключване на първия от двата етапа по транспортирането на енергоблока. В рапорта си Трутнев отбелязва, че плаващият енергоблок „Академик Ломоносов“, в съответствие с програмата за транспортиране, е изтеглен от влекачи до площадката на „Атомфлот“ за продължаване на работите по зареждането с ядрено гориво и извършването на комплексни изпитания.

Генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов заяви: „Ние успешно изтеглихме до Мурманск ядрения енергоблок без ядрено гориво. Тук ще вдъхнем живот на този уникален проект за мобилен ядрен енергоблок, чието изграждане стана възможно единствено благодарение на тясното сътрудничество на редица компании. „Академик Ломоносов“ е уникална разработка на руските учени, която няма аналог в света“, подчерта Лихачов. „Това е първият референтен образец на мобилен източник на ядрена енергия със средна мощност. По нашите прогнози интересът към подобни източници в близките години рязко ще нарасне. На този етап голям интерес проявяват всички островни държави, където по определени причини е невъзможно да бъде създадена мощна инфраструктура за подаване на електроенергия“, посочи още генералният директор на „Росатом“.

„Днес проектът по изграждането на плаваща АЕЦ навлиза в решаваща фаза. Към днешна дата всички дейности по изграждането на ядрения енергоблок в завода производител са завършени. В Мурманск главните задачи пред плаващия енергоблок са зареждането на реактора с ядрено гориво през юли тази година и започването на комплексни изпитания. Това е приоритетна задача за всички участници в изграждането. След нейното изпълнение плаващият енергоблок ще бъде изтеглен от влекачи до местоназначението си –  гр. Певек, Чукотка. Но това ще бъде задача за следващата 2019 г.“, заяви генералният директор на „Концерн Росенергоатом“ Андрей Петров.

Справка: Плаващият енергоблок (ПЕБ) „Академик Ломоносов“, проект 20870, е основен проект от серия мобилни транспортабилни енергоблокове с малка мощност. Той е предназначен за експлоатация в състава на плаваща атомна топлоелектроцентрала (ПАТЕЦ) и представлява нов клас енергийни източници на базата на руска технология за ядрено корабостроене. Това е уникален и първи в света проект на мобилен транспортабилен енергоблок с малка мощност. Той е предназначен за експлоатация в районите на Крайния Север и Далечния Изток. Основната му цел е да осигурява на енергия за отдалечени промишлени предприятия, пристанищни градове, газови и нефтени платформи, разположени в открито море.
Понастоящем „Росатом“ вече разработва второ поколение ПАТЕЦ – оптимизиран плаващ енергоблок (OFPU), който ще бъде по-малък от своя предшественик. Предполага се, че той ще разполага с два реактора тип RITM-200M, всеки с мощност 50 MW.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *