ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ: ДОБРОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОПТП Е ПРЕДПОСТАВКА ЗА ЕФЕКТИВНА АДМИНИСТРАЦИЯ И ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА ОТ ЕС

Вчера, 24 ноември,се проведе официално честване на първата годишнина на Оперативна програма „Техническа помощ“ /ОПТП/. На събитието присъстваха министърът на финансите Пламен Орешарски, заместник-министър председателят г-жа Меглена Плугчиева, както и бенефициентите на програмата и членове на Комитета за наблюдение на ОПТП.
Дейностите, предвидени в рамките на ОПТП, оказват подкрепа за координацията, контрола, одита и изпълнението на всички оперативни програми в България – заяви министър Орешарски при откриването на форума. В този смисъл програмата е от ключово значение и успешното й изпълнение е предпоставка, която гарантира ефикасна и ефективна администрация и добро управление на европейските средства като цяло. Финансовият министър отбеляза, че общият бюджет на програмата за целия финансов период 2007 – 2013 г. е на стойност 56,8 млн. евро, от които европейските средства са в размер на 48,3 млн. евро и национално съфинансиране в размер на 8,5 млн. евро. Той допълни, че през последната половин година в България се работи много интензивно по отношение на усвояването на средствата от ЕС и се виждат първите резултати, признати на европейско равнище. В заключение Пламен Орешарски поздрави Управляващия орган на Оперативна програма „Техническа помощ“ и всички бенефициенти за успешното стартиране на програмата и добрите резултати и им пожела понататъшно ефективно и ефикасно изпълнение.
В рамките на официалното честване на годишнината на програмата вицепремирът Меглена Плугчиева заяви, че въпреки „специфичния характер“ на тази оперативна програма и определения й кръг конкретни бенефициенти, тя има ключово значение за реализирането на останалите оперативни програми поради подкрепата, която оказва на всички структури, участващи в усвояването на средствата от Структурните фондове и Кохезионния фонд. Успешното й изпълнение през тази първа година е добър знак и намира своето отражение върху цялостния напредък на българските институции в процеса на координация, управление, контрол и прозрачно усвояване на средствата от ЕС. Въпреки това трябва да продължим да полагаме усилия да работим съвестно и ефективно за повишаване степента на усвояемост на средствата от европейските фондове, заяви още Меглена Плугчиева. Вицепремиерът подчерта, че постигнaтият напредък в последните шест месеца по всички оперативни програми се дължи на по – добрата координация и взаимодействие на всички управляващи органи както помежду им, така и с Европейската комисия. Г-жа Плугчиева заяви още, че е необходимо към водената стриктна и дисциплинирана фискална политика да се ускори процесът на използване на средствата от ЕС.
Директорът на дирекция „Управление на средствата от ЕС“ Боряна Пенчева представи постигнатия напредък по ОПТП. Тя обясни, че 25 % от средствата от одобрените проекти по програмата са предназначени за повишаване на административния капацитет посредством обучение и обмяна на опит. Г-жа Пенчева допълни, че до момента са обучени над 150 експерта от Управляващите органи и Междинните звена по Оперативните програми и Програмата за развитиие на селските райони.
Ръководителят на Управляващия орган на ОПТП Галя Михайлова заяви по време на форума, че за тази първа година от стартирането на дейностите по ОПТП са одобрени 15 проекта на обща стойност 21727770 лв., което представлява 109% от бюджета за 2007 г. и 2008 г. и 19,55% от всички средства по програмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *