Планират кандидатстването по европрограмите да става по електронен път

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев се надява до края на следващата година кандидатстването с проекти по европейските програми да започне да се осъществява в електронен вариант. Ще спестим огромни разходи, ще пазим околната среда и най-вече ще направим процесите по-бързи, каза той пред БНТ. „Имаме проектни предложения, които тежат стотици килограми хартия в буквалния смисъл на думата. С едно такова проектно предложение, само с разпечатването му се унищожава една горичка”, коментира той.
До момента по оперативните програми са разплатени над 1,3 милиарда, а по земеделските инструменти над 1 милиард лева,, съобщи министър Дончев, като по думите му това е сума, която пленява въображението на всички.
Той допълни, че част от системата ИСУН, която регистрира всяко плащане, всеки договор, всяка проверка, всеки проект по европейските оперативни програми и се ползва с цел анализ, вече е публична. Тази част от системата, която не е класифицирана информация, където не се предоставят лични данни, е достъпна на всеки човек, и то по най-лесния начин. Влизайки с сайта, с няколко клика на мишката се намират в публичния модул на ИСУН, каза министърът и допълни, че тази система е много мощен инструмент за анализ на ситуацията и за планиране на бъдещето.
Министър Дончев погледна и към предизвикателствата пред управляващите, едно от които е интеграцията на тази система със системата, която има сходни функции и обслужва земеделските фондове, ИСАК. По думите му обаче най-голямото предизвикателство е да улеснят тези, които кандидатстват и които си изпълняват проектите.
Има около 14 общини, които до момента нямат спечелен и не са управлявали съответно нито един европроект. В същото време има общини отличници с по 10, 12, 14, дори с 16 проекта. Сред общините отличници Дончев посочи Варна, Бургас, Ловеч.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„textsize“).style.fontSize = tmp + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *